Reguli pentru vârsta de pensionare

Cum se calculează vârsta de pensionare? După o viață petrecută în câmpul muncii, pentru mulți oameni, pensionarea este un moment așteptat cu nerăbdare. Vârsta la care se iese la pensie nu este clară pentru toată lumea. Mai ales acum, când vârsta de pensionare tot continuă să crească.

În Germania, trebuie luate în calcul, în primul rând, regulile care se aplică pensionării. Și trebuie făcută o diferențiere clară între cazuri, scrie Ziarul Românesc.

Primul scenariu: Pensie standard pentru contribuții de muncă. Persoanele care ating vârsta de 66 de ani (și au contribuit la sistemul de pensii timp de cel puțin cinci ani) pot solicita pensia în mod obișnuit în 2023, fără a suferi reduceri. Această regulă se aplică celor născuți în 1957, iar data exactă a pensionării depinde de data nașterii individului.

Începând cu anul 2031, vârsta standard de pensionare va fi majorată la 67 de ani. Această schimbare va afecta în premieră persoanele născute după 1964.

Unii pot lua pensia integral mai devreme

Al doilea scenariu: Pensie de pensionare după 45 de ani de muncă. Indivizii care au contribuit constant la fondul de pensii pentru o perioadă de 45 de ani sunt recunoscuți ca „persoane asigurate în special pe termen lung” și au posibilitatea de a beneficia de pensia integrală mai devreme, fără a suferi deduceri.

Cu toate acestea, cerințele exacte pentru această regulă, cunoscută anterior sub denumirea de „pensie la 63 de ani”, sunt variate. În anul 2023, aceasta devine, de fapt, „pensie la 64 de ani”.

Al treilea scenariu: Pensie pentru limită de vârstă pentru persoanele cu handicap grav. Persoanele care suferă de boli cronice sau dețin un certificat de handicap grav pot solicita pensia mai devreme.

În prezent, limita a fost majorată de la 63 la 65 de ani. În această situație, cei născuți în 1964 vor fi primii care se pot pensiona la vârsta de 65 de ani, cu condiția prealabilă a unui certificat de handicap cu un grad de severitate de cel puțin 50. Cei care doresc să se pensioneze înainte de vârsta standard trebuie să fie conștienți de posibilele reduceri de venit, cu o diminuare de 0,3% pentru fiecare lună de pensionare înainte de termen.

Totul depinde, totuși, de luna de naștere a fiecăruia. De exemplu, cei născuți în ianuarie 1960 pot solicita pensia în ianuarie 2026, în timp ce cei născuți în septembrie 1960 nu vor putea solicita pensia mai devreme de ianuarie 2027.