Când se pot pensiona persoanele născute în 1967, în Germania

Cei născuți în 1967 așteaptă cu mare interes pensionarea. Totuși există anumite persoane care nu cunosc exact când va sosi momentul atât de așteptat. Pentru cei născuți în acest an, norma de pensionare este la vârsta de 67 de ani.

Cu toate acestea, există și alte variante. Anul tău de naștere joacă un rol crucial în identificarea regulilor aplicabile. Îți vom oferi explicații detaliate cu privire la regulile specifice pentru cei născuți în 1967.

Este important să reții că în România vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați. În plus, Guvernul dorește egalizare vârstei de pensionare pentru femei, în următorii ani. Legislația germană prevede o singură vârstă de pensionare pentru toată lumea. Aceasta este cea de 67 de ani.

În cele ce urmează, prezentăm regulile din Germania. Potrivit acestei legislații, la vârsta de 67 de ani, angajații primesc o pensie standard pentru această limită de vârstă. Cu toate astea, cei care se încadrează trebuie să își fi plătit, timp de minim 5 ani, asigurarea legală de pensie. Astfel, formula pentru pensie completă devine: vârsta + stagiu minim de cotizare = pensie completă.

Opțiuni pentru cei care nu vor să aștepte vârsta de 67 de ani

Deși aceasta este legea, există posibilitatea de a nu fi nevoie să aștepți până la vârsta de 67 de ani. Mai ales dacă ai acumulat nu doar 5, ci 45 de ani de asigurare. În acest caz, se consideră că ești asigurat pe o perioadă foarte lungă. Astfel, poți să te pensionezi la vârsta de 65 de ani fără a ți se micșora pensia.

Există și un termen pentru acest tip de pensionare: „pensie la 63”. Ea se referă la posibilitatea de pensionare fără penalizări pentru toți cei născuți înainte de 1953, care au avut opțiunea de a se pensiona la vârsta de 63 de ani. Pentru cei născuți după această dată, s-a instituit o limită de vârstă ulterioară.

Este important de reținut că pentru cei născuți în 1967, cel mai devreme se pot pensiona fără penalizări la vârsta de 65 de ani. A opta pentru pentru pensionare înainte de această vârstă implică pierderi financiare considerabile, deoarece fiecare zi înainte de atingerea acestei limite poate afecta suma primită.

Opțiunea de pensie anticipată

Există opțiunea de a alege o pensie anticipată, însă acest lucru implică luarea acestei decizii la vârsta de 63 de ani, iar în acest caz, 14,4% din suma pensiei tale vor fi deduse permanent. Totuși, dacă alegi să te pensionezi cu doar o lună mai devreme, adică la vârsta de 66 de ani și 11 luni, deducerea este redusă la doar 0,3%, conform informațiilor furnizate de t-online.

Mai mult, în Germania, orice persoană născută în 1967 și care se confruntă cu un handicap grav are posibilitatea de a se pensiona fără penalizări la vârsta de 65 de ani, cu condiția să fi acumulat cel puțin 35 de ani de contribuții. În cazul în care nu este o problemă pierderea permanentă a unei părți din pensie, opțiunea de a înceta munca cu 3 ani mai devreme este disponibilă.

Fiecare lună pentru care optezi să primești pensia mai devreme va implica o reducere de 0,3% din pensia brută, ajungând la o penalizare maximă de 10,8% (36 de luni x 0,3%) dacă alegi să îți începi pensia la vârsta de 62 de ani.