Recalculare pensii 2024. Daniel Baciu a dat exemplul unui tâmplar

Recalculare pensii 2024. Pentru a exemplifica, Daniel Baciu a prezentat cazul unui tâmplar pensionar care în prezent beneficiază de o pensie lunară de 2.192 de lei și a cotizat timp de 36 de ani.

Un fost tâmplar la Antrepriza Construcții-Montaj are în prezent 36 de puncte contributive calculate efectiv pe contributivitate și a lucrat timp de 43 de ani, o lună și 23 de zile.

Pentru calculul punctelor de stabilitate, se utilizează doar stagiul de cotizare contributiv. Acesta constă în primele două componente: condiții normale și condiții de grupă.

Stagiul contributiv este de 36 de ani și 7 luni și în prezent primește o pensie în plată de 2.192 de lei. Pensionarul nostru are un total de 7,8331 puncte de stabilitate.

Aceste puncte de stabilitate sunt adăugate la punctele contributive. Astfel, rezultă un număr total de 44,73073 puncte.

Așadar, de la suma actuală de 2.192 de lei, pensia domnului pensionar din Sectorul 5 ajunge la 3.624 de lei, reprezentând o diferență de 1.432 de lei în plus.

Recalculare pensii 2024. Când vin pensiile recalculate

„La sfârșitul anului am avut legea, acum avem normele, urmează să semnăm contractul, după ce vom avea software-ul actualizat va începe și recalcularea.  Aceasta este procedura. Suntem în grafic, nu avem nicio întârziere astfel încât în luna septembrie oamenii să își primească pensiile recalculate.

O decizie de pensionare este o decizie pe care o primește fiecare pensionar în care se vede numărul total de puncte, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare. Acestea sunt date uzuale cu care noi lucrăm în activitatea de zi cu zi.

În urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână cu cea mai avantajoasă pensie în plată.

La momentul actual, sporurile sau al 13-lea salariu nu este luat în calcul pentru că nu sunt oferite cu regularitate. Noi vrem ca de la 1 septembrie aceste sporuri să fie luate în calcul la penise, atâta vreme cât s-au achitat contribuții sociale pentru ele.

De la 1 septembrie, conform prevederilor clare în Legea 360/2023 pensionarii vor primi drepturile recalculate integral după noua formulă de calcul”, a explicat președintele CNPP.

Daniel Baciu
Daniel Baciu / SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Peste 95% din taloanele de pensii au fost evaluate

Amintim că duminică seară, Daniel Baciu a adus vești proaspete despre actualizarea taloanelor de pensii. A vorbit, totodată, și despre majorările acestora. El a subliniat că peste 95% din dosarele de pensii au fost deja evaluate. Așadar, sunt pe cale să fie integrate în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii.

În plus, conform declarațiilor sale, începând din luna septembrie, noile taloane de pensii, care includ majorările, vor fi tipărite și distribuite.

Baciu a menționat că urmează să fie emise deciziile de pensionare pentru cei cinci milioane de pensionari care primesc deja pensie. Iar în luna septembrie, se va proceda la tipărirea noilor taloane de pensii, care includ recalculările pensiilor. Mai multe puteți afla aici.