Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, la Sinteza zilei că ceea ce au făcut hackerii este un atac la siguranța națională.

„Orice atac cibernetic la adresa unităților spitalicești care gestionează date personale, date despre pacienți, este un atentat la siguranța națională și de aceea și alerta care ne-a pus și pe noi în alertă, de ieri după-amiază, ne-a făcut să transmitem date în teritoriu, iar astăzi să încercăm să facem o evaluare a ceea ce s-a întîmplat.

Aceste atacuri nu sunt de astăzi – încă din 2016 au fost semnalate. Sunt spitale care au depus plângeri, dar se pare că cele de acum au fost ceva mai agresive”, a declarat Sorina Pintea.

La rândul său, Cătălin Aramă, directorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, a declarat, joi, la „Sinteza zilei” că o parte din datele analizate de instituția pe care o conduce au plecat către Direcția de de Combatere a Criminalității Informatice din cadrul Poliției.

„Mai departe polițiștii se vor ocupa de anechetă ,fiind vorba de blocarea unor date, fiind vorba de un prejudiciu. În clipa de față există timp, și e un semnal de alarmă pe care îl tragem, pentru toți cei care pot fi vizați în partea de protecție și anume actualizarea sistemelor lor de operare, actualizarea aplicațiilor pe care le folosesc, verificarea back-up-urilor periodice ale datelor pe care le au și, evident, instalarea soluțiilor de securitate pentru că în cazul de față, în cazul unui atac de acest fel, o soluție de securitate, inclusiv un antivirus actualizat poate fi eficientă.

Le-aș spune oamenilor că în clipa de față se lucrează. CERT.RO a asigurat și va asigura suportul tuturor celor care îl vor solicita. Verificăm dacă există soluții de back-ul pentru restaurara datelor și repunerea în funcțiune a sistemelor și că toate aceste lucruri, sperăm noi, se vor rezolva într-un mod fericit”, a spus Cătălin Aramă, într-o intervenție la „Sinteza zilei”.