Potrivit unui comunicat, Executivul a aprobat două hotărâri prin care sunt stabilite, pentru acest an, plafoanele garanţiilor acordate pentru lucrări de reabilitare structural-ambientală a clădirilor de locuit, respectiv lucrări de reabilitare termică.

"Pentru anul 2012, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise pentru lucrări de reabilitare structural-arhitecturală a clădirilor de locuit este stabilit la nivelul sumei de 100 milioane lei, iar pentru lucrări privind reabilitarea termică la nivelul sumei de 200 milioane lei", se precizează în comunicat.

Hotărârea de Guvern 736/2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală a fost aprobată în 2010. Documentul stabileşte condiţiile de creditare pentru contractarea unui credit cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată de către asociaţiile de proprietari/ persoane fizice pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe.

În 2011 a fost aprobată hotărârea de guvern 945/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 153/2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Actul normativ stabileşte condiţiile de creditare pentru contractarea unui credit cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată de către asociaţiile de proprietari/ persoane fizice, rambursabil în cinci ani, pentru executarea lucrărilor de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor de locuit.

Sursa: Agerpres