"Avem deja un număr de clienţi pe piaţa de companii, ne vom duce şi către utilizatorii casnici. Obiectivul nostru nu este pe piaţa de furnizare, ci pe cea de distribuţie. Am anunţat un demers public de a obţine licenţa de distribuţie de energie electrică. Am solicitat ANRE licenţă în două zone. Am primit un răspuns preliminar, care este o interpretare a ANRE într-un anumit sens. Noi continuăm cu demersul legal pentru că noi credem că legea şi Constituţia ne permit să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie", a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS.

RCS&RDS a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi, scrie ebihoreanul.ro. Operatorul s-a autorizat la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ca furnizor de electricitate în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piaţa de energie OPCOM, unde cumpără şi vinde curent. Contractele pe un an prevăd un preţ fix de 130 lei pe megawatt, cu 23% mai mic decât cel al Electrica. RCS&RDS urmăreşte transformarea actualilor abonaţi de telefonie şi internet în clienţi de electricitate. Contractele se încheie pe un an şi, la fel ca în cazul firmelor, compania oferă un preţ fix de 130 lei pe megawat, mult sub cel de 169 lei, dar care e actualizat de Electrica tot la şase luni. Condiţiile în care consumatorii se pot muta la noul furnizor sunt minimale. Noii abonaţi trebuie doar să aibă facturile plătite la zi şi să depună câte o copie după actul de identitate şi actul de proprietate al imobilului, iar de formalităţile de transfer se ocupă RCS&RDS.

“Noi considerăm că preţurile din piaţă sunt peste puterea de cumpărare a consumatorului din România. Serviciul de distribuţie are o pondere de 35-40% din serviciul total, iar acesta nu a evoluat într-un anumit sens în timp şi noi credem că este loc de eficientizare”, spune Popoviciu.

"Interpretarea altor operatori telecom şi a ANRE este că legea nu permite ca noi să devenim distribuitor de energie. Vom merge în demersul legal cu ANRE să vedem cine are dreptate. Noi spunem că demersul nostru este corect şi în interesul consumatorilor, iar autorităţile trebuie să se uite la interesul consumatorilor pe termen lung" a mai spus vicepreşedintele RCS&RDS.