Politele de asigurare pentru autoturisme – RCA si CASCO – vor fi de la anul mai scumpe. Concret, RCA se vor scumpi cu pana la 40%, iar CASCO va fi cu 10-20% mai scump.

Unul dintre motive este faptul ca asiguratorii au acuzat faptul ca afacerea numai este profitabila, deoarece plata daunelor este din ce in ce mai mare, iar platile celor care se ocupa de polite au crescut de la un an la altul. In plus, preturile de la noi sunt cele mai mici din Uniunea Europeana, unde polite tip RCA costa 250-300 euro. In regiune, de exemplu in Ungaria, costa 150-170 euro, iar la noi pretul variaza intre 80-100 euro. Dar, cand vine vorba de incasari mai mari, este sigur ca mai toti asiguratorii vor gasi si alte motive pentru a mai umfla preturile.

De altfel, de la anul va conta mult mai mult ce fel de sofer isi face asigurarea. In prezent doar cateva dintre companii aplica un sistem diferentiat in functie de sofer, iar dintre acestea o mare parte aplica un sistem rudimentar, cu foarte putine variabile. De la anul va conta daca soferul este femeie sau barbat, constatandu-se din statisticile politiei ca femeile sunt autoarele unui numar mai mici de accidente. In cazul oamenilor in varsta, pretul politei va scadea, pe principiul cu cat soferul este mai batran, este mai lipsit de teribilisme si conduce la o viteza mai mica si mai atent. Dincolo de sex sau varsta, persoanele cu permis de conducere de mai putin de cinci ani vor plati mai mult.