Asset Protection Scheme (APS) a fost pusă la punct de autorităţile britanice în anul 2009 pentru a oferi asigurări pentru Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group după salvarea lor de către contribuabili. Potrivit acestei scheme, băncile ar fi urmat să plătească o taxă anuală pentru asigurarea activelor toxice, iar contribuabili ar fi acoperit orice pierderi mai mari de 10% rezultate de pe urma acestor active

‘Ieşirea băncii din APS demonstrează progresele realizate de RBS în transformarea bilanţului său care a devenit periculos de mare şi instabil într-unul mai prundent, rezistent şi viabil’, a informat RBS într-un comunicat.

Retragerea RBS din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice a fost aprobat atât de Trezoreria britanică, cât şi de Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare.

În anul 2008, RBS a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, 24,1 miliarde de lire sterline, şi mai multe mii din angajaţii băncii şi-au pierdut locurile de muncă. Royal Bank of Scotland a fost salvată numai prin intervenţia guvernului.

În România, RBS a preluat fosta ABN Amro România, prezentă pe piaţă din noiembrie 1995.
SURSA: Agerpres