Sony a lansat în ţara noastră la mijlocul lunii martie primul televizor 4K din ţara noastră. Modelul Bravia KD-84X9005 are o diagonală de 84 de inch (2,13 metri) şi un preţ de 26.000 de euro.
Televizorul are un ecran LCD de 214 cm / 84 inch, rezoluţie 4K şi afişează peste 8 milioane de pixeli (3.840 x 2.160), oferind imagini de 4 ori mai detaliate decât Full HD. Motorul de procesare X-Reality PRO cu tehnologie Image Pattern Analysis şi Reality Creation optimizează conţinutul în mod inteligent, la rezoluţie 4K. Televizorul este completat de sistemul de sunet cinematografic care include 10 boxe încorporate, cu subwoofere şi tehnologie S-Force Front Surround 3D. Acestea creează un sunet surround virtual pe 5.1 canale puternic, de 50 W.
Lucian Rădulescu, country head Sony pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova se aşteaptă ca Sony să vândă anul acesta cel puţin 10 modele şi a declarat că nu ar fi surprins dacă se vor vinde de trei ori mai multe. Timpul de aşteptare pentru un astfel de TV este cuprins între 4 şi 6 săptămâni. Până în prezent compania a vândut un singur model.

LG Electronics a lansat joi propriul model 4K, modelul 84LM960. Acesta are un preţ de 21.000 de euro. Televizorul încorporează tehnologia de procesare a imaginii, Triple XD Engine, care creează imagini vii cu 8 milioane de pixeli pe cadru. Funcția Upscaler prelucrează imaginile FULL HD, astfel încât acestea se vor vedea foarte clar pe ecranul enorm, chiar și în cazul în care nu există conținut Ultra HD disponibil. Experiența vizuală este completată de un sunet pe măsură, televizorul LG Ultra HD oferind cel mai bogat sunet oferit vreodată de un televizor. Cu o putere de 50W dezvoltată de sistemul audio 2.2, televizorul LG Ultra HD este echipat cu două boxe de tip woofer, oferind un sunet puternic si clar. Televizorul LG Ultra HD are încorporată și tehnologia CINEMA 3D.

LG a reuşit să vândă deja pe piaţa locală două televizoare, iar dacă piaţa va fi favorabilă compania ar putea vinde în acest an 100 de bucăţi, a declarat Sorin Spînu, senior sales managerul diviziei de home entertainment din cadul companiei.

Având în vedere preţul ridicat, dar şi greutatea acestora, televizoarele beneficiază de servicii precum transport, instalare şi setare.  Sony Bravia 4K cântăreşte 90 de kg, neambalat, iar modelul LG 82 de kg. Modelul japonezilor are o garanţie de 3 ani, iar cel al sud-coreenilor de 5 ani.