Marele retail se face și mai mare „în căutarea profiturilor viitoare“, are Bogdan Belciu, partener la PwC, o primă explicație pentru ritmul alert cu care se extind acum retailerii. (Comercianţii de produse alimentare şi non-food ar urma să deschidă, în 2013, aproape 250 de noi unităţi). Dar, atrage Belciu atenţia, nu înseamnă că piaţa nu va trece, anul acesta, prin nişte schimbări semnificative. La ce se referă? Iată un indiciu: Profi, retailerul care s-a relansat anul trecut, din discounter – cum era poziţionat când a fost cumpărat, în 2009, de fondul de investiţii Enterprise Investors -, în rețea de magazine de proximitate a deschis, pe 16 ianuarie, primul sau magazin de sine stătător („stand alone“) din Bucureşti. Într-o mişcare în oglindă, Mega Image – cel mai mare operator de spaţii mici şi medii din ţară-, deschidea, după două săptămâni, primul „concept store“ ale reţelei (1.600 mp) – „un nou pas în evoluţia Mega Image pe piaţa din România“, după cum explica directorul general, Xavier Piesvaux. Mai mult, retailerul belgian a pornit o investiţie de zece milioane de euro pe un teren de 5.200 mp, situat lângă mallul Sun Plaza (proiectul va cuprinde atât un supermarket Mega Image, cât şi o galerie comercială şi spaţii de birouri).
Premisele odată formulate, întrebarea vine de la sine: de ce Mega Image şi Profi – prin definiţie operatori pe spaţii mici şi medii – virează cu viteză către spaţii mai mari, deşi consumul – un element-cheie în creşterea vânzărilor din retail –, nu şi-a revenit? Un răspuns plauzibil ar fi că, acum, este mai uşor de găsit spaţii bune, la preţuri competitive, dar consultanții din retail au și alte variante de răspuns.

În cazul celor de la Profi, „se pare că se mută către supermarketuri“, comentează consultantul PwC, care face trimitere la site-ul retailerului unde este postat un anunţ prin care se caută „(…) terenuri cu suprafeţe cuprinse între 1.500 şi 3.000 mp, în proximitatea zonelor dens populate din orice oraş cu cel puţin 10.000 de locuitori“.

În paranteză fie spus, magazinele de proximitate şi cele tradiţionale au sub 400 mp, un supermarket mic are între 400 mp şi 1.000 mp, un supermarket mare are 1.000 -2.500 mp, iar suprafaţa unui hipermarket depăşeşte 2.500 mp, putând ajunge şi la 10.000 mp. Când vine vorba de proaspăt deschisul Mega Image Concept Store, Bogdan Belciu îl descrie ca un magazin-fanion al reţelei, de altfel o idee „specifică în mai multe forme de retail, precum retailul de telecom (…) Mai toţi retailerii au magazine concept, cu un layout şi aranjament mai speciale faţă de restul magazinelor, în care testează anumite produse, furnizori şi moduri de plasament“.

În opinia lui, orice lanţ important de retail ar trebui să aibă „un mix de formate diferite de magazine, adresate unor segmente specifice de consumatori (…) ceea ce contează în mod esenţial în dimensionarea reţelei de magazine este adaptarea la specificul local, care ţine cont de densitatea de clienţi, puterea de cumpărare, concurenţă şi, de ce nu, de spaţiile disponibile“.

Criza trece, retailul rămâne

Investițiile de acum, crede consultantul, „pregătesc companiile pentru capitalizarea susținută și capturarea potențialului pieței din perioadele următoare de avânt economic“. Miza este câștigarea consumatorilor de proximitate, o goană în care  marele retail a pornit deja. De pildă, Metro Cash&Carry a lansat, în 2012, un nou concept de magazin pentru micii comercianţi independenţi din comerţul tradiţional, e vorba de franciza „La Doi Paşi“. Exemplul Metro nu e singular; primul pas spre francize l-a făcut un alt „cel mai“ – Carrefour, cel mai mare operator de hipermarketuri -, care, în octombrie 2011, a intrat pe piața bucureşteană a magazinelor de proximitate prin Carrefour Express Angst, deschis în parteneriat cu grupul local Angst. Mai nou, şi reţeaua Profi a anunțat că atacă piaţa de retail cu două noi formate de magazin. Compania a inaugurat deja, la Timişoara, prima unitate City, un magazin de proximitate de mici dimensiun (în medie 180 mp) cu care va intra în competiție directă cu lanțurile Shop&Go, La Doi Paşi sau Carrefour Express. Mai departe, în 2013, retailerul se va extinde şi în mediul rural, cu brandul Loco (magazin de mici dimensiuni, axat mai puţin pe produsele fresh).

În 2013, noile teritorii de cucerit sunt localităţile din urbanul mediu şi mic, ce reprezintă un potenţial de expansiune foarte bun atât pentru discounteri, cât şi pentru reţelele cu formate mici de magazine, plus că, în sate, retailul modern lipseşte cu desăvârşire, iar o piaţă cu aproximativ zece milioane de potenţiali clienţi nu poate fi ignorată la infinit de marii retaileri. Şi chiar dacă nimeni nu se mai aşteaptă să vadă prea curând ratele consistente de creştere din perioada 2003–2008, perspectivele rămân încurajatoare: până în 2020, retailul ar urma să crească până la 26 de miliarde de euro, adică un plus de aproape două treimi faţă de 16 miliarde de euro nivelul actual, arată un studiu al Oxford Economics, citat într-un raport al firmei de consultanţă Contrast Management-Consulting. „Deşi am asistat la un val puternic de extinderi, încă nu putem spune că piaţa de retail a ajuns la suprasaturaţie din acest punct de vedere. De aceea, oportunităţile de extindere se păstrează şi pentru 2013“, consideră Adrian Comăneci, manager la Contrast.

La fel ca cei amintiţi deja, și celelalte reţele – care au refuzat să comunice planurile de expansiune pentru că au „caracter confidenţial“ – duc o luptă aprigă pentru extindere. Cumulat, planurile lor sunt susţinute cu investiţii estimate de consultanţi la peste 200 de milioane de euro. Dar bătălia – inevitabilă, pentru ocuparea fiecărui petic de teren în parte -, nu depinde exclusiv de bani și ar putea fi câștigată mai degrabă de cel care se mișcă cel mai repede. Important este să fii și primul care ajunge acolo.