Pentru a asigura dezvoltarea şi întărirea capacităţilor spaţiale ale Franței, un mare comandament spaţial va fi creat în luna septembrie, în cadrul Forţelor armate aeriene, care ”vor deveni în cele din urmă Forţele armate aeriene şi spaţiale”, a declarat sâmbătă seară preşedintele francez Emmanuel Macron.

El a vorbit în faţa comunităţii militare reunite la Ministerul Apărării de la Paris, la o tradiţională recepţie care are loc anual cu o zi înainte de parada de pe Champs-Elysées, informează presa internațională.

Spaţiul este ”o veritabilă miză de securitate naţională, prin starea conflictuală pe care o suscită”, a declarat Macron, care a dat asigurări încă de anul trecut că îşi doreşte ca Franţa să aibă ”o strategie spaţială de apărare”. Aceasta este acum gata, a afirmat el sâmbătă.

”Noua doctrină spaţială şi militară care mi-a fost propusă de ministrul Apărării, pe care am aprobat-o, va permite să ne asigurăm apărarea spaţiului şi prin spaţiu”, a subliniat el.

”Ne întărim cunoştinţele despre situaţia spaţială, ne vom proteja mai bine sateliţii, inclusiv în manieră activă”, a promis şeful statului, anunțând că ”vor fi decise noile investiţii indispensabile”.

Prin spionaj, bruiaj, atacuri cibernetice şi arme antisatelit, spaţiul, indispensabil operaţiunilor militare, a devenit un câmp de confruntare între naţiuni, punând Franţa în faţa provocării de a-şi întări capacităţile în acest domeniu strategic şi tot mai militarizat, comentează AFP.

Cele mai mari puteri spaţiale din lume – SUA, China şi Rusia – s-au angajat de mai mulţi ani într-o cursă pentru dominarea spaţiului.