Israelul vrea nordul Fâșiei Gaza

Israelul vrea nordul Fâșiei Gaza! Israel a luptat pentru a obține controlul complet în nordul Fâșiei Gaza de la militanții Hamas. De asemenea, liderii americani și israelieni au discutat despre perspectivele în cadrul războiului care a durat 11 săptămâni, după ce Consiliul de Securitate al ONU a solicitat mai mult ajutor pentru enclavă.

Sâmbătă, pe data de 23 decembrie, un nor dens de fum acoperea orașul nordic Jabalia. Rezidenții au semnalat atacuri aeriene constante și bombardamente de la tancurile israeliene. Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, acestea au pătruns mai adânc în oraș.

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut discuții cu privire la „obiectivele și etapizarea” operațiunilor militare ale Israelului. Aceștia au abordat necesitatea protejării vieților civile și asigurarea eliberării ostaticilor ținuți de gruparea militantă palestiniană, conform declarației emise de Casa Albă.

Netanyahu „a precizat clar că Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi pe deplin îndeplinite”, a transmis biroul său.

Washingtonul se așteaptă ca Tel Aviv-ul să scadă intensitatea atacurilor

Principalul aliat al Israelului și-a menținut sprijinul. Și-a exprimat, în același timp, și îngrijorarea față de creșterea numărului de victime și criza umanitară din dens populata Gaza. Oficialii americani au afirmat că se așteaptă ca Israelul să treacă în curând la o fază de mai mică intensitate, concentrându-se asupra conducerii Hamas și a infrastructurii acesteia.

Biden a declarat reporterilor că „nu a cerut o încetare a focului”. Biroul lui Netanyahu a declarat că acesta i-a mulțumit lui Joe Biden pentru poziția SUA în Consiliul de Securitate al ONU.

Consiliul a evitat vineri, după zile de dispute, să se confrunte cu o amenințare de veto din partea SUA. Acesta a eliminat dintr-un proiect de rezoluție un apel la încetarea imediată a războiului. De asemenea, a diluat controlul israelian asupra livrărilor de ajutoare. Statele Unite și Israelul se opun unei încetări a focului, susținând că aceasta ar permite grupării Hamas, sprijinite de Iran, să se regrupeze și să se reînarmeze.

Washingtonul s-a abținut să semneze declarația finală, care solicită luarea de măsuri pentru a facilita „accesul umanitar sigur, neîngrădit și extins” în Gaza și pentru a crea „condiții pentru o încetare durabilă” a conflictului.

Bilanț tragic al războiului dintre Israel și Palestina

Bilanțul palestinian al deceselor a atins cifra de 20.258, conform anunțului făcut sâmbătă de Ministerul palestinian al Sănătății. Se presupune că alte mii de cadavre ar putea fi îngropate sub dărâmături. Aproximativ toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost evacuați.

Israel a anunțat duminică că 154 de soldați ai săi au fost uciși de la începutul incursiunii terestre. Aceasta a fost lansată ca răspuns la atacurile repetate ale organizației Hamas începând cu 7 octombrie în Israel. În acele atacuri, militanții Hamas au provocat 1.200 de decese și au luat 240 de ostatici.