Războiul dintre clanurile de interlopi, în Justiție. Autorii unui act de amenințare prin incedierea casei mamei unui membru al unui clan rival au scăpat până acum cu pedepse cu suspendare.

Procurorii au contestat deciziile la Curtea de Apel Iași, care va trebui să decidă dacă îi trimite pe interlopi la închisoare.

Războiul dintre clanurile de interlopi, în Justiție. Au pus foc

O dispută pe Facebook între clanuri, pornită de la activităţile acestora în Marea Britanie, s-a încheiat cu o explozie la poarta casei mamei liderului interlop ieşean. ”Creierul” răzbunării a scăpat, dar au căzut locotenenţii acestuia.

Procurorii îşi joacă ultima şansă de a obţine condamnarea clanului „Luptătorilor” în faţa Curţii de Apel Iaşi.

Contestaţia Parchetului împotriva sentinţei date de Judecătorie a fost înregistrată marţi pe rolul Curţii de Apel, care a stabilit un prim termen al procesului pe 19 octombrie. Î

În februarie, magistraţii Judecătoriei l-au achitat pe liderul clanului şi pe unul dintre membrii acestuia, iar pe alţi doi i-a condamnat cu suspendare.

Unul singur dintre cei cinci a fost condamnat cu executare pentru un incident care a inflamat lumea interlopă ieşeană în urmă cu doi ani, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Conflict între clanuri

Eugen Preda, liderul clanului, este cunoscut îndeosebi pentru spargerea dată în 2009 la o unitate militară de rachete, de unde furat zeci de arme şi cantităţi importante de material militar, care au fost ulterior fie vândute, fie utilizate în activităţile de trafic de droguri ale grupării.

În vara lui 2019, Preda a intrat în conflict cu clanul Cordunenilor din Iaşi, după apariţia unor neînţelegeri între fratele său şi un apropiat al Cordunenilor legate de activităţile acestora din Marea Britanie.

Au urmat postări pe Facebook în care membrii celor două grupări se insultau reciproc. Pe fondul acestui conflict, pe 22 septembrie 2019, doi subordonaţi ai lui Preda, Mihai Naca şi Bogdan Sandu, au venit la Iaşi, inspectând de la distanţă casa din Dancu a Georgetei Corduneanu, mama liderului clanului ieşean.

Au aprins un bidon de 5 litri de benzină

După o săptămână, cei doi, însoţiţi de Constantin Badea, s-au deplasat în timpul nopţii la locuinţa Cordunenilor. Acolo au aprins un bidon de 5 litri de benzină, amplasat la poarta casei.

După explozia acestuia, au urcat în maşină şi au demarat în viteză. Locatarii au fost treziţi de explozie, constatând că poarta casei este în flăcări, iar incendiul se extinsese asupra „casei mici”, situate la 2 metri de poartă. Au reuşit să stingă incendiul până la sosirea echipajului de pompieri.

Cinci membri ai clanului condus de Eugen Preda, inclusiv acesta, au fost arestaţi şi trimişi în judecată pentru distrugere. Conform rechizitoriului, planul acţiunii ar fi fost întocmit de Eugen Preda.

Maşina, un Jeep Grand Cherokee, ar fi fost pusă la dispoziţie de Marian Naca, fratele acestuia, Sandu şi Badea acţionând efectiv. Interpretarea dată de procurori faptelor nu a fost însă acceptată şi de judecători.

Achitări și pedepse cu suspendare

Aceştia au apreciat că nu s-au adus probe concrete privind faptul că Preda ar fi pus operaţiunea la cale, fiind vorba doar de o supoziţie, convorbirile telefonice interceptate nedovedind nimic.

Preda a refuzat să se supună testării cu detectorul de minciuni, dar acest fapt în sine nu poate constitui o probă. Judecătorii nu au considerat dovedit nici faptul că Marian Naca ar fi ştiut că maşina sa va fi folosită pentru comiterea unei infracţiuni.

Ca urmare, cei doi au fost achitaţi. Mihai Naca a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, luându-se în considerare faptul că acesta nu mai fusese condamnat anterior la închisoare pe un termen mai mare de un an şi că nu se sustrăsese urmării penale.

Bogdan Sandu a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare, tot cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Singurul condamnat cu executare a fost Constantin Badea. Acesta fiind recidivist, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie.