Alertă alimentară în ceea ce privește fructele și legumele. Un medic din Suceava atrage un semnal de alarmă asupra pericolului existent la fructe şi legume. El spune foarte clar că acestea trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate. Asta pentru că ele au pe coajă un virus periculos.

Avertismentul a fost dat de secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan. Ea a cerut românilor să spele foarte bine fructele şi legumele înainte să le mânca. Mai multe detalii au fost oferite la Radiotop Suceava.

Potrivit medicul Badrajan, inclusiv coaja pepenilor trebuie spălată bine înainte de consum. Irina Badrajan a spus lcă temperaturile ridicate nu au condus la creșterea numărului de pacienți sosiți la cabinetul său.

„Așa, în general, n-aș putea spune că a fost un aflux mare de pacienți cu suferință din cauza caniculei, deoarece la Suceava a fost mai bine ca-n restul țării, iar oamenii poate că au și înțeles că trebuie să se ferească în această perioadă și să respecte niște reguli. În schimb, cei care sînt bolnavi cardiovascular, pulmonar, au avut o înrăutățire a stării lor, dar nu evidentă. S-a aglomerat puțin la cabinet, însă nu neapărat din cauza caniculei”, a comentat ea.

Spălați bine pepenii roșii și galbeni

Umezeala accentuează efectul pe care-l are canicula, pentru că dă tulburări respiratorii și lipsa de oxigen îi creează o stare de panică persoanei care îndură asemenea situație.

Medicul recomandă consumul de lichide: apă, compoturi și sucuri de fructe naturale. Ea a vorbit și de situația de la Rîşnov, unde a apărut focar de Norovirus. Conform Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, au fost infectate 140 de persoane.

Cei care iau virusul pot avea greţuri, dureri abdominale, febră, frisoane şi scaune diareice. Irina Badrajan a declarat că inclusiv coaja pepenilor roşii şi a celor galbeni trebuie spălată bine înainte de consum.

Sursă foto: Dreamstime