Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB

Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele trei luni ale anului 2024, execuția bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, echivalent cu 2,06% din PIB, comparativ cu deficitul de 22,75 miliarde lei, reprezentând 1,42% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.

În primul trimestru al anului 2024, veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei, înregistrând o creștere de 15,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a fost susținută de încasările din venituri curente, în special contribuțiile de asigurări sociale, impozitul pe salarii și TVA, precum și de fondurile europene.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 11,50 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creștere de 14,9% față de aceeași perioadă a anului anterior. Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat o creștere de 21,5%, depășind evoluția fondului de salarii din economie, care a fost de 17,9%.

Dinamica acestei categorii de încasări a fost influențată de modificările reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și a activităților de creare a programelor pentru calculator, precum și de majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Totodată, evoluții pozitive au fost înregistrate și în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (+61,9%) și aferente declarației unice (+22,6%). În schimb, încasările din impozitul pe dividende au consemnat o contracție de 34%, ca urmare a unui efect de bază ridicat, a mai precizat Ministerul Finanțelor.

bani, lei
Bani, lei / SURSA FOTO: Dreamstime

Contribuțiile de asigurări au crescut cu 22,1%

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 45,10 miliarde lei, în creștere cu 22,1% față de aceeași perioadă a anului anterior, depășind evoluția fondului de salarii din economie. Această creștere a fost influențată pozitiv de modificările reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și a activităților de creare a programelor pentru calculator, precum și de majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Totuși, evoluția a fost influențată negativ de restituirea sumelor reținute cu titlul de contribuție la asigurările sociale de sănătate din veniturile din pensii, a transmis Ministerul Finanțelor.

Încasările nete din TVA au înregistrat 29,36 miliarde lei, în creștere cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat cu 28,9% față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție a fost susținută și de modificările fiscale aduse prin legea nr. 296/2023, care au avut un impact pozitiv asupra încasărilor din taxa pe valoarea adăugată.

Veniturile din accize au însumat 8,91 miliarde lei, înregistrând o creștere de 9% față de aceeași perioadă a anului anterior, susținută de evoluția încasărilor din accizele pentru produsele din tutun și produsele energetice.

Veniturile nefiscale au însumat 11,00 miliarde lei, înregistrând un avans de 11,6% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Sursele rambursate de UE au crescut cu 31,9%

Sumele rambursate de Uniunea Europeană au totalizat 12,33 miliarde lei, în creștere cu 31,9% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 168,04 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 22,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creștere cu 1,13 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2023.

Cheltuielile de personal au însumat 36,55 miliarde lei, în creștere cu 19,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Ponderea acestora în PIB a crescut la 2,1%, cu 0,2 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 21,68 miliarde lei, în creștere cu 23,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 56,78 miliarde lei, în creștere cu 12,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 3,9 miliarde lei, inclusiv subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici.

Alte cheltuieli au fost de 3,2 miliarde lei, incluzând burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor și despăgubiri civile.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile au fost de 14,28 miliarde lei, în creștere cu 32,55% față de aceeași perioadă a anului anterior, a mai precizat Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile pentru investiții au fost în valoare de 22,50 miliarde lei, fiind de 1,7 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului anterior.