Opt rachete au vizat o bază irakiană în care se află militari americani, în weekend, la nord de Bagdad.

În context, Secretarul de Stat american Mike Pompeo, s-a declarat ”indignat”, în condițiile în care Iranul dă semne de calmare.

Militari irakieni răniți

”Acest încălcări repetate ale suveranităţii Irakului de către grupări opuse Guvernului irakian trebuie să înceteze”, a avertizat el.

Patru militari irakieni au fost răniţi, potrivit armatei irakiene, care nu a precizat originea tirurilor. Surse militare irakiene au dat asigurări că niciun militar american nu a fost atins, arată presa internațională, preluată de news.ro.

Aproape toate trupele americane au părăsit deja această bază situată în apropiere de Bagdad, în urma unei escaladări între Statele Unite şi Iran.

Atacuri succesive

”Mai sunt doar vreo 15 militari americani şi un singur avion la Bagdad”, a dat asigurări o sursă militară irakiană.

De la sfârșitul lui octombrie, zeci de rachete au fost trase asupra unor baze irakiene în care se află militari americani, iar la 27 decembrie a fost ucis un subcontractor american. Statele Unite au acuzat facţiuni armate irakiene proiraniene de aceste tiruri.

Asasinarea lui Soleimani

Ca represalii, la 29 decembrie, Statele Unite au bombardat baze irakiene la frontiera cu Siria, în care au ucis 25 de combatanţi din cadrul Hashd al-Shaabi, o coaliţie militară proiraniană integrată în trupele irakiene.

Escaladarea a atins un nou nivel fără precedent printr-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), ordonat de către preşedintele american Donald Trump, în care a fost asasinat generalul Qassem Soleimani şi numărul doi în Hashd, Abu Mahdi al-Muhandis, la aeroportul de la Bagdad, la 3 ianuarie.

Plecarea americană din Irak

Iranul a ripostat la 8 ianuarie şi a tras 22 de rachete balistice asupra bazei irakiene Ain al-Assad (vest), în care se află trupe americane, fără să facă victime.

Ulterior, tiruri de rachete vizând interese americane, inclusiv Ambasada americană din Zona Verde, au fost reluate aproape zilnic, după ce Parlamentul irakian s-a pronunţat prin vot în favoarea unei plecări a trupelor străine din ţară.