Anunţul preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, privind impunerea unor tarife suplimentare de 10% pentru importuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, începând cu 1 septembrie, a avut un efect imediat pe bursele internaţionale, unde acţiunile şi preţul petrolului au scăzut puternic joi, scrie news.ro.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,73%, S&P 500 cu 0,67%, iar Nasdaq Composite cu 0,55%. Indicele global MSCI a pierdut 0,55%. Preţul petrolului Brent a scăzut cu 3,85 dolari, respectiv cu 6,38%, la 60,9 dolari pe baril. Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 7,39%, la 54,25 dolari pe baril.

”Preţurile petrolului au scăzut considerabil astăzi, în urma relaxării dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) şi a anunţului preşedintelui Trump referitor la noile tarife care vor fi aplicate bunurilor chinezeşti”, a declarat John Kilduff, partener Again Capital Management.

Preţurile au fost afectate la începutul şedinţei de tranzacţionare de reducerea dobânzilor de către Fed, miercuri, dar şeful băncii centrale americane a anunţat, contrar aşteptărilor, că măsura ar putea să nu fie începutul unei serii lungi de reduceri pentru a proteja economia de slăbiciunea economiei mondiale. Mesajul Fed a dus la redresarea dolarului, astfel că indicele dolarului a urcat joi la 98,93, cel mai ridicat nivel din ultimele 26 de luni. Aprecierea dolarului face ca preţul petrolului, denominat în monedă americană, să devină mai scump pentru deţinătorii de alte valute. Indicele dolarului a trecut pe un trend negativ după anunţul lui Trump. Declinul cotaţiilor petrolului a avut loc după o scădere peste aşteptări a stocurilor de ţiţei din Statele Unite şi o producţie mai mică a OPEC în luna iulie, evoluţii care de obicei susţin preţurile.