Luni, 19 noiembrie 2002, ora 4.45. Primele informatii, inca neconfirmate, privind moartea liderului irakian Saddam Hussein. Indicele bursier Nikkei reactioneaza primul, cu un salt de 300 de puncte, pretul petrolului Brent scade sub 20 de dolari, iar reteaua informatica de la Bursa din New York se blocheaza temporar din pricina avalansei de comenzi. La sfarsitul zilei, indicele Dow Jones marcheaza o crestere de 550 de puncte.

· Scenariu de razboi – Actul al II-lea. Marti, 20 noiembrie 2002, ora 7.20. Pentagonul confirma un atac irakian masiv cu arme chimice, care a anihilat un corp expeditionar desantat la 20 km de Bagdad. La Londra, pretul barilului de petrol urca pana la 45 de dolari, in cea mai agitata zi bursiera de la razboiul din Golf incoace. La Tokio, Nikkei se prabuseste cu aproape 1.000 de puncte, iar la bursele europene se decide sistarea tranzactiilor. Dupa ce difuzeaza imagini cu campuri petroliere saudite in flacari, indicele industrial al NYSE inchide ziua cu 10% mai jos.

· Cronica analistilor economici. Aceste scenarii, recent date publicitatii de CBS MarketWatch, se bazeaza pe fapte istorice reale. Cu ocazia razboiului din Golf, dar si in situatii similare anterioare, indicii burselor occidentale au coborat cu pana la 10%, in asteptarea inceperii ostilitatilor, pentru a urca spectaculos cu 10-15% fata de nivelul initial, la aparitia primelor semne clare ale unui deznodamant favorabil. In cazul inceperii ostilitatilor in Irak, pretul petrolului va urca, cel mai probabil, peste 40 de dolari. Dupa victorie, daca nu se va repeta tragedia din Kuweit, barilul va cobori iar sub 30. Atat cat sa contina o prima consistenta pentru marile companii petroliere.

· Scenarii de pace. Actualmente, economia americana practic stagneaza, UE se taraste in aceeasi cadenta, iar economiile emergente au redus ritmul de crestere. In cea mai optimista varianta, un
impuls dat profiturilor si investitiilor ar duce PIB-ul Americii cu 3,5% mai sus in semestrul curent. In cea mai probabila, consumatorii si investitorii vor continua sa-si limiteze cheltuielile, cresterea economica ramanand undeva intre 0 si 2%. Restul economiei mondiale va reactiona proportional.

· Epilog pentru orice fel de scenariu. Daca razboiul din Irak va incepe, el trebuie sa aiba rezultate incurajatoare de la bun inceput, sa se desfasoare rapid, sa nu degenereze in complicatii regionale si sa se incheie neaparat cu o victorie. Factorul timp este esential, chiar si in cazul in care razboiul nu va avea loc. Letargia consumatorilor si a investitorilor, pe de o parte, si nervozitatea pietelor, pe de alta parte, au inceput o data cu lansarea primelor amenintari la adresa Irakului si nu-si vor gasi leacul pana ce criza aceasta nu-si va gasi un deznodamant. Intre timp, pretul petrolului a crescut constant, catre 30 de dolari, iar daca tensiunile vor continua sa se acumuleze pe piete, economia americana si, impreuna cu ea, cea globala pot intra in cel mai nefericit scenariu: reintrarea, pana la finele lui 2002, intr-o
recesiune mai profunda si mai lunga decat cea anterioara. Din punct de vedere economic, razboiul din Irak pare sa fie inevitabil.