Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Rău cu E-uri, dar mai rău fără ele. Cum se explică?

Autor: | | 21 Comentarii | 11885 Vizualizari

Mulți evită, critică ori chiar sunt îngroziți de produsele care conțin aditivi alimentari. Este posibilă, în societatea modernă, o industrie ali-mentară fără E-uri? Și dacă da, ce ar presupune asta?

De mii de ani, oamenii au încercat să schimbe caracteristicile naturale ale alimentelor. Treptat, sub presiunea concurenţei, substanţele şi procedeele utilizate au avut din ce în ce mai puţine în comun cu tehnicile şi reţetele iniţiale. În acest moment, există 362 de aditivi alimentari (celebrele E-uri) aprobaţi pentru utilizare în industria alimentară din Uniunea Europeană – conservanţi, antioxidanţi, antibiotice, stabilizatori, emulsificatori, regulatori de aciditate, aromatizanţi, coloranţi etc. Cei mai mulţi consumatori au tendinţa să se uite cel puţin circumspect la un produs pe a cărui etichetă se află aditivi. Totuşi, e greu să trecem cu vederea faptul că aceste substanţe oferă şi o serie de avantaje. „Principalele beneficii sunt siguranţa alimentară în ceea ce priveşte produsele alterabile, viaţă lungă la raft pentru majoritatea alimentelor prelucrate, ameliorarea calităţii unor materii prime (de exemplu, făina de grâu), caracteristici senzoriale plăcute şi constante“, explică dr ing. Luminiţa Anca Georgescu, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Știinţă şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Dar impactul E-urilor merge şi mai departe. În opinia lui Radu Silaghi-Dumitrescu, conf. dr în cadrul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, „în condiţiile în care creşterea populaţiei planetei ameninţă să ducă spre crize alimentare şi în condiţiile crizelor economice succesive, aditivii de sinteză pot îndulci o soartă care va fi inevitabil amară pentru mulţi“.

Între teorie şi practică Nu se poate trece cu vederea nici faptul că printre E-urile certificate de Comisia Europeană se află şi substanţe naturale. „Din această cauză, tonul negativ al unor exprimări de tipul «ce multe E-uri conţine!» ar trebui să dispară. Dacă E-urile din acel produs se întâmplă să fie, de exemplu, vitamine din natură sau ceară de albine, atunci nu avem motive de critică“, afirmă Radu Silaghi-Dumitrescu. Nu este deloc neadevărat, în acelaşi timp, că aditivii au şi efecte mai puţin benefice. De exemplu, ei stimulează apetitul. „Prin aspectul, prin gustul şi savoarea mâncării, prin menţinerea în timp a caracteristicilor organoleptice ale alimentului, acesta  "se cere" a fi consumat. Este suficient să privim pe stradă şi nu putem să nu observăm creşterea numărului persoanelor supraponderale. Pentru că omul modern depune un efort fizic mult mai redus decât strămoşii săi şi, cu toate acestea, mănâncă mai mult şi cu o structură a dietei total diferită“, spune prof. univ. Florin Dan Irimie, şeful Departamentului de Biochimie şi Inginerie Biochimică din cadrul universităţii clujene. În acelaşi timp, arată el, unii aditivi pot fi alergeni, pot creşte gradul de absorbţie a grăsimilor, pot conduce la disfuncţii renale, pot declanşa guta şi, nu în ultimul rând, sunt sau pot fi cancerigeni. În opinia dr ing. Luminiţa Anca Georgescu, E-urile duc la dependenţa consumatorilor de produse care „arată bine“, fără a fi valoroase din punct de vedere nutriţional. „Deşi este posibil să nu fie aşa, consider că un produs aditivat excesiv are ceva de ascuns. Legea nu permite folosirea aditivilor în scopul mascării defectelor de fabricaţie sau al inducerii în eroare a consumatorilor, dar istoria recentă dovedeşte că lăcomia unor producători este mai presus de lege“, adaugă ea. De fapt, acesta pare a fi călcâiul lui Ahile al siguranţei alimentare. „E-urile nu sunt cu desăvârşire rele şi nu au fost inventate ca să omoare oameni. Problema este că nu există, cel puţin în România, un sistem corect de monitorizare şi control. În aceste condiţii, tendinţa producătorilor va fi să depăşească limitele maxime admise, iar în unele situaţii acest lucru poate fi extrem de periculos pentru sănătate“, arată Alina Jiletcovici, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la cabinetul „Moşilor“ din Capitală.

Costuri mărite, mâncare scumpă Sorin Minea, proprietar al producătorului de alimente Angst şi preşedinte al patronatelor din industria alimentară Romalimenta, este şi el de acord că aditivii trebuie folosiţi cu măsură. „Noi am scos din produsele noastre tot ce s-a putut scoate. În unele cazuri, nu am putut renunţa pentru că pur şi simplu clienţii cer anumite reţete. Însă e clar că există fabricanţi care folosesc anumiţi aditivi cu singurul scop de a ieftini produsele“, explică acesta. Minea nu crede că este posibil să elimini toţi aditivii utilizaţi în industria alimentară. „În primul rând, unele substanţe, cum ar fi salpetrul, vitamina C, zahărul sau sarea, sunt folosite de mii de ani fără probleme. În al doilea rând, nu te poţi baza doar pe substanţe extrase din plante şi legume, având în vedere costurile. Și, nu în ultimul rând, dovezile privind efectele negative ale mult hulitelor E-uri sunt de multe ori controversate şi se referă întotdeauna la depăşirea cantităţilor admise“, afirmă el. Dar eliminarea aditivilor (cel puţin a celor de sinteză) ar influenţa şi în alt mod costurile în industria alimentară: modul de ambalare şi de depozitare al produselor ar trebui schimbat, având în vedere că acestea s-ar strica mult mai repede. Nici transporturile de alimente nu ar mai arăta la fel într-o lume fără E-uri. Caroseriile simple utilizate azi ar trebui înlocuite cu unele izoterme, care costă în plus, în funcţie de dimensiunile vehiculului, între 1.000 şi 10.000 de euro. Preţ la care se adaugă cel al agregatului frigorific necesar pentru a păstra temperatura controlată (în funcţie de dimensiunile spaţiului pe care trebuie să-l climatizeze, un astfel de aparat costă între câteva sute şi câteva mii de euro). Dar şi consumul sporit (cu circa zece procente) de combustibil. Și cu siguranţă că nici comerţul nu ar mai fi ca cel de azi. Magazinele ar avea nevoie de mai multe camere frigorifice (cu toate costurile suplimentare care decurg de aici), iar obiceiurile de consum, cel mai probabil, s-ar schimba – de la cărucioarele umplute cu vârf de câteva ori pe lună ne-am întoarce la cumpărăturile aproape zilnice. „Asta ar putea avantaja micile magazine de proximitate în defavoarea supermarketurilor şi hipermarketurilor“, crede Marin Tudose, proprietarul unui magazin de la marginea Bucureştiului.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Fii informat cu Capital!