Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat joi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna aceasta cu 5.000, până la cifra ajustată de 2,788 milioane de persoane. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o scădere cu 4.000 de persoane.

De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6,4%, cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

O piaţă solidă a forţei de muncă sprijină consumul care, alături de majorarea veniturilor şi inflaţia scăzută au susţinut creşterea PIB-ului Germaniei, într-o perioadă în care încetinirea din China şi turbulenţele de pe pieţele emergente afectează exporturile, motorul tradiţional de creştere a economiei.

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut cu aproximativ 2.000 în vestul Germaniei şi cu aproximativ 3.000 în estul Germaniei, a anunţat Oficiul Federal pentru Muncă. 'Evoluţiile favorabile de pe piaţa forţei de muncă continuă. Creşterea robustă a numărului de angajaţi nu a fost întreruptă. Cererea pentru forţa de muncă a crescut din nou', a apreciat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Frank-Juergen.

Conform datelor Eurostat, rata şomajului în zona euro s-a menţinut în august la 11% iar un sondaj Bloomberg indică acelaşi nivel şi în septembrie.

Şi salariile reale în Germania au urcat cu 2,7% în trimestrul doi din 2015, cel mai ridicat ritm de creştere de la publicarea acestor date, în 2008, şi un nou indiciu al accelerării redresării celei mai mari economii europene, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

În primele trei luni din acest an, salariile au crescut cu 2,5%, iar în trimestrul patru din 2014 avansul a fost de 2,2%.

Pe bază nominală, cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în estul Germaniei, în sectoarele unde lucrează forţa de muncă mai puţin calificată, ceea ce sugerează că introducerea salariului minim de 8,50 euro brut pe oră în Germania, de la 1 ianuarie, a fost benefică.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

SURSA: Agerpres