În zona euro (EA19), rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,7% în primul trimestru din 2015, în scădere de la 1,8% în precedentele trei luni şi stabilă faţă de perioada similară a anului trecut.

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante în primele trei luni din acest an s-au înregistrat în Germania (2,9%), Marea Britanie (2,4%), Belgia şi Suedia (ambele cu 2,1%), iar cele mai scăzute în Letonia (0,5%), Polonia (0,5% în trimestrul patru din 2014), Portugalia (0,6%) şi Spania (0,7%).

În România, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1% în primul trimestru din 2015, în creştere faţă de 0,9% în precedentele trei luni şi în perioada similară a anului trecut.

Conform raportărilor transmise, rata locurilor de muncă vacante a crescut în primele trei luni ale anului în 16 state membre ale UE, a rămas stabilă în şase şi a scăzut în cinci ţări membre, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2014.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Cehia (0,7 puncte procentuale), Malta (0,5 puncte procentuale) şi Croaţia (0,4 puncte procentuale), scăderi fiind înregistrate în Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa şi Finlanda (toate cu minus 0,1 puncte procentuale).

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: