Rata inflației a atins un nivel record în luna iunie în SUA. Potrivit datelor oficiale publicate de Administraţia de la Washington, luna trecută, rata inflației a ajuns la cea mai valoare înregistrată după anul 1981.

Este vorba despre o inflație de 9,1%, anunță agenţia The Associated Press. Creșterea este una semnificată față de luna mai, când inflația din SUA era de 8,6%.

De vină ar fi prețurile la carburanți, dar și creșterea prețurilor la chirii, dar și la alimente care și-au continuat ascensiunea în ultimele patru luni de zile. Toate aceste presiuni au făcut ca Rezerva Federală, instituţia bancară centrală de la Washington, să majoreze din nou rata dobânzii de referinţă.

Un economist susține că începând cu luna iulie situația s-ar pute redresa, având în vedere că prețurile au atins deja nivelul maxim. Pe de altă parte, el adaugă că la momentul actual nu sunt semnale concrete de scădere.

Peste 70 de milioane de oameni, împinși spre sărăcie

„S-ar putea să existe unele semne de relaxare în iulie, în contextul în care preţurile mărfurilor au atins deja nivelul maxim, dar suntem departe de normalizarea inflaţiei, nu există niciun semnal concret de scădere”, afirmă Eric Winograd, economist la compania de evaluare a activelor AB.

Menționăm faptul că nu doar SUA se confruntă cu o criză economică fără precedent, ci și restul țărilor de pe glob. Datele ONU arată că aproximativ 71 de milioane de oameni au fost împinşi spre sărăcie în ultimele luni, în condițiile în care războiul din Ucraina a dus la noi majorări ale preţurilor la energie şi alimente.

Referitor la așteptările Casei Albe, sursa citată se așteaptă ca în 2022, inflația să fie de 5,9%. „Nu există o prea mare consolare”, afirmă analistul Michael Pond, de la grupul de analize Barclays, citat de cotidianul The Financial Times.

Rezerva Federală vrea să majoreze rata dobândii de referință

Rezerva Federală se pregătește și ea pentru cel mai sumbru scenariu. Pentru a putea ține inflația sub control, instituția americană are în plan să decidă o nouă majorare a ratei dobânzii de referință.

Se discută despre o creștere de 0,75%. În cazul în care acest lucru se va concretiza, dobânzile de referinţă ar putea ajunge la intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%.

Pe de altă parte, analiștii avertizează cu privire la faptul că o creștere a ratei dobânzilor ar putea contribui suplimentar la inflaţie, prin majorarea costurilor de creditare, care la rândul lor încetinesc şi ritmul activităţilor economice.