Dacian Cioloș, liderul grupului parlamentarilor europeni Renew Europe a susținut că Franța o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European. Dacian Cioloș, liderul grupului din care face parte și partidul președintelui francez Emmanuel Macron, scrie Politico.eu.

„Guvernul francez va informa Consiliul în viitorul apropiat că a decis să o sprijine pe Laura Codruța Kövesi,” a afirmat Dacian Cioloş, citând ceea ce a numit „informații recente”.
„Sper ca acest lucru să deschidă drumul pentru o decizie în această direcție”, le-a spus Cioloș ziariștilor prezenți la Strasbourg.

Potrivit politico-eu, un oficial francez apropiat de Macron a confirmat că Parisul intenționează să o sprijine pe Kovesi.

Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a Franței la UE a declarat: „Nu pot confirma nimic legat de Bohnert la acest stadiu.”

Anterior, cotidianul Financial Times scria, citând surse oficiale franceze şi române, că ​Franţa a decis să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului Uniunii Europene.

Franţa a acceptat să o susţină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze şi române. Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a a avut câștig de cauză luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Informația vine astfel și răstoarnă toată calculele politice și declarațiile de până acum. În urmă cu câteva zile s-a susținut că contracandidatul ei francez ar urma să se retragă din cursă. În nici 24 de ore, situația s-a schimbat, acesta declarând că este în continuare în cursa pentru șefia Parchetului European și nici vorbă de retragere.