Update: BREAKING Votul din Comisia LIBE referitor la șefia Parchetului european: Kovesi – 26 voturi, Bohnert (Franța) – 22 voturi și Ritter (Germania) un vot

Update: Comisia LIBE din PE votează miercuri pentru desemnarea procurorului-şef european, Laura Codruţa Kovesi fiind pe primul loc la votul consultativ din Comisia de control bugetar. Monica Macovei şi Maria Grapini fac parte din comisia de numărare a voturilor, care are patru membri.

După audierile celor trei candidaţi pentRU postul de procuror-şef european în Comisiile LIBE şi de control bugetar din Prlamentul europan, marţi seară, în Comsia CONT a avut loc un vot consultativ, al cărui rezultat a fost: Laura Codruţa Kovesi (România): 12 voturi; Andreas Ritter (Germania): 1 voti; Jean-Francois Bohnert (Franţa): 11 voturi.

Votul este secret.

Coform G4media, Comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European a modificat  procedura de vot în privinţa celor trei candidaţi pentru şefia Parchetului european, cu puţin timp înaintea scrutinului. Astfel, fiecare membru al comisiei va avea la dispoziţie un singur vot – ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abţinere” -, nu trei voturi aşa cum se decisese marţi seară.

Comisia LIBE este comisia decidentă în acest caz.

România nu se comportă demn de președinția UE, iar Guvernul de la București este complet ridicol și foarte stupid, a declarat europarlamentarul ALDE Sophie in ‘t Veld, membru în Comisia LIBE care azi dă votul pentru șefia Parchetului European, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.

Eurodeputatul olandez, membru al familiei europene din care face parte și partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, a declarat într-o intervenție pentru postul de radio BNR că țară noastră nu se comportă demn de președinția UE, făcând tot posibilul pentru a evita numirea lui Kovesi, cea care pornește că favorită pentru postul de procuror șef european, scrie ziare.com.

Și asta pentru că ea a avut prea mult succes în lupta anticorupție din România. „Este de neacceptat”, susține Sophie in ‘t Veld despre această atitudine a guvernanților români.

 

Sophie În ‘t Veld mai spune că nu se va lasă influențată de campania românilor împotriva lui Kovesi, ba chiar crede că Guvernul României e complet ridicol.

„Extrem de stupid, e atât de clar la vârf. Toate statele membre fac jocuri, dar sunt competențe politic”, a spus olandeză pentru sursă citată.

Parlamentul European i-a audiat marți pe cei trei candidați pentru înalta poziție din UE. Parchetul European va investiga și combate fraudă și corupția cu fonduri UE. Potrivit europarlamentului olandez, acest Parchet ar putea să facă asta mai eficient decât se întâmplă acum la nivel național.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, în cadrul audierilor pentru funcţia de procuror-şef european că jumătate din viaţă a fost procuror, că nu are nimic de ascuns şi că deputaţii europeni au fost expuşi la informaţii negative despre ea, care însă sunt doar minciuni. 

Al doilea candidat audiat în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, François Bohnert, a fost întrebat de un europarlamentar PSD despre protocoale cu serviciile secrete, iar de Macovei despre rolul procurorului-şef european.

Primul candidat, Andreas Ritter, a fost întrebat de europarlamentarul Monica Macovei dacă a instrumentat cazuri de fraudă cu fonduri europene care au vizat demnitari şi dacă au fost presiuni politice. Europarlamentarul Siegfried Mureşana anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, că Laura Codruţa Kovesi a câştigat în Comisia CONT, cu 12 voturi. Candidatul din Franţa s-a clasat pe locul al doilea, cu 11 voturi.