Mutarea Vioricăi Dăncilă de a-l susține pe Teodor Meleşcanu, senator ALDE, pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în locul lui Călin Popescu Tăriceanu a șocat pe toată lumea.

Cei de la PSD s-au gândit că vor da lovitura și că Melecanu va putea să atragă după el şi alţi parlamentari ALDE. Socoteala de acasă nu a fost la fel cu cea din târg, iar planul a dat greş în prima etapă.

Potrivit unor surse politice, citate de stiripesurse, PSD l-a susținut pe Meleșcanu cu condiția ca acesta să garanteze că Guvernul se va putea baza pe voturile a cel puţin 4 senatori şi 5-6 deputaţi ALDE. Liderul ALDE nu a purtat însă discuții indiviuale cu colegii săi ci a vorbit direct în ședința grupului ALDE din Senat cu oferta. El a înregistrat un refuz pe toată linia, deşi a promis că reprezentanţii ALDE îşi vor păstra toate funcţiile actuale din Biroul Permanent şi că el, ca şef al Senatului, va garanta că împărţirea funcţiilor nu se va schimba în funcţie de algoritm.

Pentru că a înregistrat un eșec de proporții, Meleşcanu are un termen de o săptămână pentru a strânge în jurul lui mai mulţi aleşi ALDE. În caz contrar, potrivit surselor politice, PSD ar putea renunţa la desemarea sa în fruntea Senatului.