Încrederea în Nicușor Dan, mai mare decât în Traian Băsescu la început de mandat

Sociologul Marius Pieleanu a susținut că Nicușor Dan are în prezent un nivel foarte ridicat de încredere publică, 71% dintre români declarând că au multă sau foarte multă încredere în președintele ales.

El a menționat că această cifră este mai mare decât cea înregistrată de Traian Băsescu în primul său mandat, precizând că oferă această informație în premieră.

„Multă și foarte multă încredere: 71%, astăzi, când vorbim. Vă dau cifra în premieră. Mai mult decât (Traian) Băsescu în urmă cu 20 de ani”, a precizat Marius Pieleanu, potrivit Antena 3 CNN.

Ilie Bolojan, vehiculat ca viitor prim-ministru

Referitor la formarea viitorului guvern, Pieleanu a estimat că Ilie Bolojan va fi desemnat în funcția de prim-ministru.

El a mai spus că, deși Nicușor Dan și Bolojan au avut o colaborare apropiată, președintele ales ar avea obligația — inclusiv una de natură constituțională — să invite oficial Partidul Social Democrat să nominalizeze o persoană în jurul căreia să se încerce formarea unei majorități parlamentare.

„Chiar dacă au mers în tandem, Nicușor Dan ar avea obligația, chiar constituțională, aș spune, să invite oficial Partidul Social Democrat să nominalizeze un politician în jurul căruia să se încerce formarea unei majorități parlamentare”, a adăugat el.

Nicusor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

Consultări politice începând cu 26–27 mai

Nicușor Dan a anunțat că discuțiile pentru formarea noului Guvern ar putea dura cel puțin două săptămâni. El a precizat că, cel mai probabil, consultările cu partidele parlamentare vor începe pe 26 sau 27 mai.

În legătură cu includerea unor miniștri actuali în viitorul Executiv, președintele ales a transmis că, de principiu, consideră că societatea își dorește oameni noi, dar că evaluările vor fi făcute de la caz la caz.

Nicușor Dan exclude creșterea cotelor reduse de TVA

În ceea ce privește o posibilă majorare a cotelor reduse de TVA, Nicușor Dan a declarat că aceste scenarii sunt pur teoretice și că ele nu iau în calcul efecte precum creșterea evaziunii fiscale sau limitarea consumului.

El a afirmat că nu se pune problema eliminării cotei reduse de 9% pentru alimentele de bază, subliniind că România are cote de 5% pentru energie și alte produse, 9% pentru alimente și alte categorii, precum și cota generală de 19%. În opinia sa, o creștere de la 5% sau 9% la 19% este exclusă.

„Orice creştere de taxe de consum, cum este TVA, pe de o parte generează evaziune, pe de altă parte generează o limitare a consumului. Deci, niciodată nu sunt nişte calcule absolute. (…)

Cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. Noi avem 5% pentru energie şi încă nişte lucruri. Avem 9% pentru alimentele de bază şi încă nişte categorii. Şi 19% taxa generală. Nu se pune problema să creşti de la 5 la 19 sau de la 9 la 19. Asta e ceva ce este exclus”, a spus președintele ales.