Miliardarii francezi care au declarat public că vor dona sute de milioane pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame nu au plătit încă niciun ban pentru restaurarea monumentului național francez, potrivit bisericii și oamenilor de afaceri, scrie Associated Press, potrivit Bloomberg.

Cetățenii de rănd americani și francezi, prin intermediul fundațiilor de caritate, sunt în spatele primelor donații care vor plăti facturile și salariile celor până la 150 de muncitori angajați de catedrală de la incendiul de pe 15 aprilie. Prima plată va fi înmânată luna aceasta iar suma strânsă se ridică la 3,6 milioane de euro.

”Marii donatori nu au plătit. Niciun cent. Ei vor să știe exact pe ce vor fi cheltuiți banii lor și dacă sunt de acord, îi trimit (banii, n.r.), și nu doar pentru a plăti salariile angajaților”, a spus Andre Finot, reprezentant al biroului de presă al Notre Dame.

Cele mai bogate și mai puternice familii și companii din Franța au promis aproape 1 miliard de dolari însă criticile nu au așteptat să apară. S-a speculat că aceste donații ar reprezenta doar dorința celor care ar fi astfel imortalizați pentru susținerea și prezervarea acestui monument.

Printre cei care s-au oferit sa doneze bani grei pentru reconstrucție se numără miliardarul francez Francois Pinault, proprietarul grupului Kering, care deține mai multe branduri de lux, precum Gucci și Yves Saint Laurent, care s-a angajat să doneze 100 de milioane de euro. Ca răspuns Patrick Pouyanne, directorul executiv al companiei franceze de energie Total, a declarat că firma sa se va trimite la rândul său o sumă egală.

De asemenea Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța, deținător al Louis Vuitton, Christian Dior, sau Sephora, a anunțat că va oferi 200 de milioane de euro pentru restaurări.

În timp ce milionarii amână aceste donații promise, muncitorii, care s-au apucat de lucru încă din prima zi după incendiu, se confruntă acum și cu problema contaminării cu plumb care a devenit o reală provocare pentru insula pe care este situată catedrala Notre Dame.