Marți, Curtea Supremă a ordonat dizolvarea ONG-ului Memorial, cunoscută drept cea mai importantă organizaţie pentru Drepturile Omului din Rusia. Decizia finală a CS a fost motivată de faptul că ONG-ul Memorial a încălcat legea privind agenţii străini.

„Decizia este de a lichida Memorial International şi filialele sale regionale”, a transmis ONG-ul pe contul său de Telegram, la o distanță de doar câteva secunde după ce Curtea Supremă a început să-şi expună decizia, conform AFP.

Un avocat al organizației ruse pentru Drepturile Omului a spus că procesul a fost motivat politic. De asemenea, acesta a adăugat că va face apel, atât în Rusia, cât şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, conform interfax.com.

În prezent, Rusia continuă să șocheze cu afirmațiile făcute în spațiul public. Recent, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a afirmat că „Alianța Nord-Atlantică se pregătește pentru un conflict armat la scară largă cu Rusia.”

Rusia, amenințată cu un atac militar NATO

„Construirea militară a blocului a fost complet reorientată spre pregătirea pentru un conflict armat amplu şi de mare intensitate cu Rusia”, a spus Fomin.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, în documentele doctrinare ale NATO din ultimii ani, de exemplu, în strategia militară a NATO din 2019, Federația Rusă este identificată direct, fără echivoc, ca principala sursă de amenințare la adresa securității coaliției.

„Declarația de la Roma rămâne în continuare în vigoare. În aceasta se stabilește că Rusia și Alianța nu se consideră una pe cealaltă ca adversar. Această poziție a fost confirmată la summitul Consiliului Rusia-NATO din 2010 de la Lisabona”, a spus Fomin.

Rusia anticipează un posibil conflict cu NATO

„Provocările deliberate ale Alianței Nord-Atlantice în apropierea granițelor ruse se pot transforma, cu o mare probabilitate, într-un conflict armat. Recent, alianța a trecut la practica provocărilor directe, încărcată cu un risc ridicat de escaladare într-o confruntare armată”, a spus Fomin, luni, în timpul briefingului pentru atașații militari și reprezentanții ambasadelor străine acreditate la Moscova.

Ca exemplu, el a citat încercarea distrugătorului britanic HMS Defender din 23 iunie 2021 de a pătrunde în apele teritoriale ale Rusiei în zona Capului Fiolent de pe coasta Crimeei.

„Semnificativ este  faptul că acțiunile navei Forţelor Maritime Militare ale Marii Britanii au fost asigurate de aeronava americană de recunoaștere strategică RC-135”, a spus acesta.

Situația de la Marea Neagră

Potrivit afirmaţiilor sale, în regiunea Mării Negre, comparativ cu anul 2020, intensitatea utilizării aeronavelor de recunoaștere a crescut cu peste 60 de procente, iar numărul de zboruri a crescut de la 436 la 710. Prezența în apele Mării Negre a navelor și a vaselor auxiliare ale statelor NATO neregionale, potrivit ministrului adjunct, „a căpătat un caracter permanent”.

„Din ianuarie şi până în decembrie anul curent au avut loc 30 de intrări ale navelor NATO, iar 2020 au fost 23. Durata totală a șederii a fost de peste 400 de zile, mai mare comparativ cu 2020 – când a fost de 359 de zile”, a subliniat Fomin.

El a subliniat, de asemenea, că, după ce SUA s-au retras din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și cu rază scurtă de acțiune, NATO a ignorat inițiativa președintelui rus, Vladimir Putin, de a impune un moratoriu asupra desfășurării de noi rachete cu rază medie și mai scurtă de acţiune în Europa și posibilitatea de a dezvolta măsuri de verificare reciprocă pentru eliminarea preocupărilor existente.

„Este puțin probabil ca desfășurarea unor astfel de rachete în Europa să sporească securitatea NATO”, a conchis Fomin, conform TASS.