Complexul Energetic Oltenia trebuie să-şi aleagă noii membri ai Consiliului de Supraveghere. Întrucât mandatele actualilor supraveghetori expiră pe data de 12 iunie, Adunarea Generală a Acţionarilor trebuie să se întâlnească pentru a numi viitorul Consiliu, pentru patru luni, care va trebui să demareze procedura de selecţie a altor membri, pentru următorii patru ani.

Surse apropiate de companie spun că actualul Consiliu de Supraveghere nu va suferi modificări, iar toţi cei 7 supraveghetori care se află în prezent în funcţie vor semna noi contracte de mandat.

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia este condus de Dumitru Mărculescu, preşedinte, în timp ce Constantin Săceanu, Iulian Vasile Popescu, Mădălion Eftenoiu, Ionuţ Cosmin Mitrică, Alex Răzvan Ionescu şi Petre Mădălin Georgescu au calitatea de membri, scrie gorjeanul.ro.

România renunţă la energia pe bază de cărbune. Va fi o tragedie, acuză Opoziţia şi sindicaliştii

În acelasi timp, premierul Ludovic Orban anunţă că România va renunţa la producţia de energie pe bază de cărbune, iar centralele Complexului Energetic Oltenia vor fi trecute pe gaze.

“Reactoarele 3 și 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie. (…) Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a declarat Orban pentru Digi24.

Declaraţiile premierului au înfuriat liderii politici din Gorj, în special pe cei aflaţi în Opoziţie. Florin Cârciumaru, senator PSD de Gorj, spune că astfel soarta Complexului Energetic Oltenia este aproape pecetluită, iar dezastrul economic va cuprinde Gorjul. “Este regretabil că tocmai Guvernul român de acum doreşte să pună lacătul termocentralelor pe lignit, acolo unde lucrează mii de oameni pentru a asigura traiul propriilor familii. Sper ca şi ceilalţi parlamentari de Gorj, dar şi cei din judeţele vecine, unde CE Oltenia îşi desfăşoara activitatea, să ia atitudine împotriva acestui plan ucigaş început de Guvernul PNL!”, spune acesta.

Şi liderul PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, spune că se va folosi de toate pârghiile legale pentru a opri planul Guvernului de “distrugere a Complexului Energetic Oltenia”. O reacţie a venit şi din partea liderului de sindicat de la Rovinari, Manu Tomescu: “Este pentru prima dată când un prim-ministru al României declară că va renunţa la producţia energiei pe cărbune! Tot atât de clar ar trebui să ne spună şi ce măsuri sociale şi economice va lua Guvernul României, în contextul zecilor de mii de locuri de muncă care vor dispărea în urma renunţarii la producerea energiei electrice pe bază de cărbune”, mai scrie gorjeanul.ro.