Scandalul de la Spitalul Orăşenesc din Corabia provoacă probleme mari şi nu doar în sistemul sanitar din România. Rareş Bogdan a luat foc, iar coaliţia de guvernare aflată acum la conducerea ţării este zguduită din temelii.

Mai exact este vorba despre critici dure aduse de unul dintre cei mai vocali liberali ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu (USR PLUS). Potrivit lui Rareş Bogdan, modul în care ministrul a tratat acest caz a fost unul greşit.

Rareş Bogdan: Am încercat să fiu cât se poate de civilizat, prietenos şi constructiv

Criticile vin din partea lui Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte al PNL. El afirmă că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, trebuia să ceară primarului din Corabia demiterea urgentă a şefului Spitalului Orăşenesc. Doresc „să răspundem la aşteptările imense ale oamenilor minţiţi şi dezamăgiţi în ultimii 75 de ani”, scrie Rareş Bogdan pe pagina sa de socializare.

“Nu am nicio intenţie de a mă certa cu cineva, cu atât mai puţin cu Vlad, am încercat să fiu cât se poate de civilizat, prietenos şi constructiv. Doresc doar să nu eşuăm. Să răspundem la aşteptările imense ale oamenilor minţiţi şi dezamăgiţi în ultimii 75 de ani, adică de trei generaţii. Ce puteai să faci în plus, Vlad? (…) Să ieşi public şi să-i ceri primarului din Corabia să-l demită urgent pe şeful Spitalului Orăşenesc. Să ceri tu, prietene, să-şi dea demisia, dacă mai are un dram de onoare acel medic”, a scris Rareş Bogdan, marţi, pe Facebook.

Rareş Bogdan explică vina directorului de spital pentru indolenţa angajaţilor săi

Politicianul explică şi care este, în opinia sa, vina directorului de spital în cazul bătrânului filmat cum cerea ajutor în genunchi.

„Ce vină are directorul, mă vei întreba, probabil, pentru indolența crasa a personalului medical? Îți spun acum: atitudinea personalului spitalului este consecința neimplicării directorului în a schimba mentalitatea toxică a angajaților.

Șeful unității dă tonul! Iar tonul face muzica. Dacă pacienții sunt considerați mărfuri, nefericiți fără noroc, anonimi pe care nu-i plânge nimeni, este și vina șefului unui spital! Aici banii, resursele, dotările nu au nicio legătură. Aici e vorba de indolență, de lasă-mă să te las, de lasă că merge și-așa.

Știu, trebuie respectată legea. Dacă nu e bună, schimb-o! Cere urgent schimbarea ei. Avem majoritate PNL-USR-Plus-UDMR/Minorități exact pentru a corecta nenorocirile care au putrezit speranța oamenilor, i-au alungat din România, i-au înnebunit. Sunt convins chiar ca in fata umor propuneri corecte, vom avea și sprijinul altor parlamentari, indiferent de partid”, mai scrie Rareş Bogdan.

„Nesimțirea nu e o excepție, ci o atitudine în aceasta țară”

Liderul liberal consideră că Vlad Voiculescu trebuia să trimită Corpul de control pentru o evaluare de fond la Spitalul din Corabia, nu să dispună un control al DSP pe un caz punctual.

„Nesimțirea nu e o excepție, ci o atitudine în aceasta țară. Trebuia să trimiți Corpul de control al ministrului pentru o evaluare de fond. Fondul problemei trebuie verificat. Adică: există proceduri de primire și pentru triajul pacienților, de evaluare, internare etc?

Există un management al calității în spitalul acela, sau e doar o glumă de care râd toți, în zilele de leafă? Există un responsabil de urmărire a actului medical? Toate astea rezultă la un control de fond. Nu știai? Ei, acum știi! Spor! Am încredere ca vei face treaba buna”, mai afirmă prim-vicepreşedintele PNL.

„Nu am atras atenţia suficient de puternic atunci când lucrurile au derapat”

Rareş Bogdan subliniază că va avea aceeaşi atitudine şi când va vedea greşeli la alţi membri ai Guvernului, chiar dacă sunt numiţi de către PNL.

„Ca să fie extrem de clar, la fel voi acţiona şi în cazul unor colegi de-ai lui Vlad din Cabinetul Cîţu. Indiferent de partid. Inclusiv PNL, adică partidul din care fac parte. Tocmai pentru că am tăcut şi am vorbit între noi timp de un an, fără a ieşi prea mult în spaţiul public, am ajuns unde am ajuns după ultimul an de guvernare liberală.

Nu am spus şi nu am atras atenţia suficient de puternic atunci când lucrurile au derapat, au dezamăgit, nu au mers sau au fost abordate superficial sau greşit. Vă asigur că nici eu, nici alţi colegi nu vom mai face greşeala de a tăcea pentru liniştea cuiva sau a unora”, a mai spus Rareş Bogdan.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Corabia?

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis, duminică seara, trimiterea unei echipe de control a Direcţiei de Sănătate Publică Olt la Spitalul Orăşenesc din Corabia, după ce online au apărut imagini cu un pacient filmat stând pe jos şi cerând ajutor. În urma controlului s-a decis amendarea medicului de gardă şi a asistentei medicale cu 6.000 de lei şi, respectiv, 3.000 de lei şi sancţionarea cu avertisment a unităţii medicale.