Rareș Bogdan, detalii despre bugetul pe 2024

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a dat detalii despre bugetul pentru anul 2024. El a subliniat că demnitarii nu vor beneficia de creșteri salariale de 5%. De asemenea, a explicat că, în schimb, se va aloca un buget adaptat la circumstanțele actuale.

Potrivit spuselor sale, situația arată mult mai favorabilă în comparație cu perioada anterioară. S-au obținut resurse financiare pentru a majora fondurile destinate Ministerului Educației de la 35 la 57 de miliarde.

„Avem 212 miliarde, toate creșterile estimate la pensii, ajutoare sociale. Avem investiții la Ministerul Dezvoltării, 7 miliarde”, a spus Rareș Bogdan.

Care este situația pensiilor în 2024?

Rareș Bogdan a prezentat perspectivele pentru pensii pentru anul viitor. El a evidențiat că bugetul a fost conceput cu unele deficiențe. În acest sens, a menționat că există 940.000 de pensionari cu venituri de 1.200 de lei, cel mai mic nivel din Europa. De asemenea, sunt 2,2 milioane de pensionari cu pensii până în 2.000 de lei și încă 1,2 milioane cu pensii până în 3.000 de lei.

Acești 4,4 milioane de pensionari reprezintă majoritatea din totalul de 4,8 milioane de pensionari. Restul de 387.000 de pensionari beneficiază de pensii care depășesc suma de 3.000 de lei.

Rareș Bogdan a explicat că în cadrul coaliției s-au purtat discuții pentru a evita majorările la nivelul întregii populații de pensionari. El a s-a referit în special la pensiile de peste 3.000 de lei. Din păcate, această propunere nu a fost realizabilă, deoarece exista riscul ca întregul demers să fie anulat.

„Am avut discuții în coaliție ca acei 13,8% să nu fie majorați la toată lumea, respectiv la cei care au pensiile peste 3.000 de lei. Din păcate nu s-a putut pentru că riscam să ne anuleze tot demersul”, a precizat Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.

Rares Bogdan
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Proiectul de buget pe 2024 se axează pe investiții

Amintim că, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat luni că proiectul pentru bugetul pe 2024 are ca linii principale asigurarea continuării investiţiilor.

El a precizat că se anticipatează creşteri semnificative ale alocărilor către ministere. Finanţarea acestora va proveni, conform ministrului de Finanţe, dintr-o creştere a veniturilor cu aproximativ 2%. De asemenea, măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor avea o contribuție.

„Doresc să menţionez că liniile principale de buget asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României şi în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din Produsul Intern Brut pentru tot ceea ce înseamnă investiţii”, a explicat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Creștere a bugetelor Educației, Dezvoltării și Muncii

Pentru Ministerul Educaţiei bugetul va crește cu aproximativ 61%. Practic, este vorba despre o creștere de la 35 de miliarde lei la 57 de miliarde de lei. Astfel se asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei, precum şi începerea punerii în aplicare a Legilor Educaţiei, a mai spus Ciucă.

Potrivit liberalului, la Ministerul Dezvoltării este asigurată o creştere a bugetului cu 59%, în valoare nominală de la 8 miliarde lei la 13 miliarde de lei, pentru continuarea derulării programelor de dezvoltare la nivelul autorităţilor locale.

El a menţionat că la nivelul Ministerului Muncii au fost asigurate sumele necesare pentru creşterea pensiilor, valoarea nominală a întregului pachet fiind de aproximativ 212 miliarde de lei.

Conform liderului PNL, proiectul de buget urmează să intre în analiză şi aprobare la nivelul Guvernului, iar până la sărbătoarea Crăciunului să fie aprobat în Parlament.