Rareș Bogdan a vorbit despre cerințele impuse de Austria pentru a accepta aderarea României la Spațiul Schengen. Europarlamentarul PNL a abordat, de asemenea, poziția exprimată de Nicolae Ciucă în legătură cu acest subiect.

Rareș Bogdan a subliniat că principala preocupare a Partidului Național Liberal (PNL) este legată de cele „două modalități de intrare”. E vorba de calea aeriană și, respectiv, calea terestră și feroviară – fără a exista o dată precisă stabilită în prezent. Liderul PNL a afirmat că mandatul pe care îl deține Cătălin Predoiu este de a obține un vot pentru două decizii.

Rareș Bogdan vrea o singură decizie pentru Schengen

Rareș Bogdan a exprimat preocuparea ca să existe o singură decizie. El a spus că principala îngrijorare este legată de faptul că Austria ar putea propune două decizii separate. Liderul PNL a explicat că această situație ar conduce la o posibilă intrare aeriană, cel mult, până la 22 martie. Atunci se schimbă calendarul aeronautic.

Rareș Bogdan a menționat că atunci ar putea fi programat un alt Consiliu JAI pentru intrările terestre și feroviare, ceea ce ar putea deveni o problemă.

El a subliniat că solicitarea României este de a avea un mandat pentru a negocia intrarea prin cale aeriană. În același timp, să obțină un vot care, în cazul în care nu ar reuși să ajungă la un consens, să indice anul 2024 ca termen.

Steagul UE
România în Schengen/SURSA FOTO: Dreamstime

Mandatul României este de a obține un singur vot

„Și atunci noi ce solicităm? Mandatul cu care Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu merg pentru aceste negocieri este să intrăm aerian și tot atunci să avem vot în care, dacă nu reușim să ajungem la un punct, să fie trecut anul 2024. Asta e cheia! Să ai o dată acum.

Dată de intrare aerian, dată de intrare terestru și feroviar. (…) Mandatul cu care merge Cătălin Predoiu în Slovenia este de a obține un vot pentru două decizii”, a subliniat liderul europarlamentarilor liberali, la Antena 3 CNN.

Amintim că Nicolae Ciucă a exprimat că România așteaptă și își dorește finalizarea aderării la Spațiul Schengen. Președintele PNL a menționat că așteaptă această decizie. El a subliniat că își dorește finalizarea procesului.

Nicolae Ciucă atenționează că există pași suplimentari de urmat

Nicolae Ciucă a arătat că tratează cu cea mai mare precauție întregul demers, deoarece există pași suplimentari ce trebuie urmați. Liderul PNL a mai adăugat că această chestiune depinde de procedurile care trebuie să fie desfășurate la nivelul Consiliului JAI.

El a adăugat că, până când procedura nu va fi finalizată, el consideră că structurile implicate, inclusiv ministrul de Interne, desfășoară negocieri pentru a finaliza acest proces.