Deși angajații din Capitală conduc în topul național al câștigurilor, candidații din Vestul țării au așteptri salariale mai mari decât în București. În ceea ce privește preferințele în materie de joburi ale românilor cu cele mai mari așteptări salariale, ei optează pentru locuri de muncă în domenii precum Import-Export, Management & Consultanță și Arhitectură & Design.  
Anul trecut, companiile au recrutat la foc automat, astfel că numărul de poziții deschise în 2016 pe platformele de recrutare online a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu 2015. „Economia a adăugat peste 170.000 de angajați pe parcursul anului, România depășind numărul de salariați de la finalul anului 2008, în timp ce rata șomajului s-a menținut sub pragul de 5%”, se arată în raport. 

„Avem toate motivele să credem că acest trend se va menține și în 2017, în condițiile unui avans la nivelul PIB-ului estimat în jurul a 4%”, spune Andrei Frunză, CEO eJobs Group.

Creșteri importante a adus 2016 și din punctul de vedere al veniturilor angajaților, pe fondul evoluției economice solide a României. Salariul minim net lunar a atins 925 de lei anul trecut și va fi majorat din nou, începând cu 1 februarie 2017, iar salariul mediu net lunar s-a situat la peste 2.060 de lei, cu 13% mai mult comparativ cu perioada similară din 2015, conform statisticilor oficiale. Mai mult, salariul mediu net pe economie este estimat să crească cu aproximativ 100 de lei în 2017.

Companiile care au angajat cel mai mult personal calificat au fost din domeniile BPO (business services, call centers, etc), retail, firmele de IT si companiile din productie. În ceea ce privește specializările, în 2016 au fost deschise multe pozitii în domenii precum vânzări, inginerie, HR, digital marketing, financiar. În total, peste 420.000 de poziții au fost deschise pe eJobs.ro în 2016, cu aproape 70% mai multe față de anul anterior.

Candidații, în schimb, au căutat cu precădere joburi în domenii precum industrie, IT, finanțe, vânzări și resurse umane.

Joburile de pe eJobs.ro cu cele mai multe aplicări în 2016 au fost cele din domeniul vânzărilor, pentru poziții precum șef de magazin, consultant de vânzări, manager de dezvoltare și coordonare de zonă, cele mai populare anunțuri din domeniu însumând, fiecare, între 5.000 și 5.500 de aplicări. Numărul total de aplicări pentru joburile de pe eJobs a depăşit 8 milioane în 2016.