Conform ANCOM, din totalul cartelelor active înregistrate în intervalul ianuarie – iunie, 11,8 milioane erau utilizatori pe bază de abonament (+7% faţă de anul anterior), iar 10,4 milioane utilizatori pe bază de cartele preplătite active (-10%). 

"Uşoara scădere a numărului total de cartele SIM active s-a reflectat şi în evoluţia traficului total de voce (exclusiv roaming internaţional) efectuat de aceştia pe parcursul semestrului I 2017, acesta înregistrând o scădere de 4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, până la 34,3 miliarde minute. În funcţie de categoriile de trafic, doar traficul către alte reţele mobile a înregistrat o creştere, de aproape 12%, până la 11 miliarde minute, celelalte categorii de trafic înregistrând scăderi în prima jumătate a acestui an: traficul în reţelele proprii de telefonie mobilă cu 11%, până la 20 miliarde minute, traficul către reţele din afara României cu 6%, până la 1,9 miliarde minute, iar traficul către reţelele fixe cu 1%, până la 1,1 miliarde minute", notează arbitrul pieţei telecom, transmite Agerpres.

Totodată, pe parcursul primului semestru al acestui an, s-a accentuat scăderea numărului total de mesaje SMS (-16%), comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, ajungând la 8 miliarde de mesaje, cel mai probabil ca urmare a utilizării tot mai intense a aplicaţiilor de tipul mesagerie instant. În medie, un utilizator activ a vorbit într-o lună patru ore şi 14 minute şi a transmis 59 de mesaje SMS. 

În ceea ce priveşte utilizarea serviciilor de roaming internaţional, datele ANCOM arată o intensificare semnificativă în prima parte a anului 2017, în principal ca urmare a aplicării prevederilor Regulamentului de roaming internaţional. 

Astfel, traficul de apeluri efectuate aproape s-a dublat, de la 222 de milioane de minute în primul semestru din 2016, până la 430 de milioane de minute în primele şase luni din acest an (+94%), traficul de apeluri primite a crescut cu 81%, până la 839 milioane minute, numărul de mesaje SMS a înregistrat o creştere de 31%, până la 87 milioane mesaje, cea mai importantă creştere fiind înregistrată de consumul de servicii de date în roaming, de 191%, până la 1,1 PB. 

La categoria telefonie fixă, gradul de utilizare a continuat să scadă pe parcursul primului semestru al anului 2017, înregistrându-se scăderi, atât la nivelul numărului de linii de acces (-5%, până la 4,1 milioane), cât şi la nivelul traficului de voce. 

La data de 30 iunie 2017, rata de acoperire a telefoniei fixe la 100 de gospodării se situa la valoarea de 43%. 

De asemenea, traficul total de voce realizat prin intermediul reţelelor fixe s-a diminuat până la aproape 1,5 miliarde de minute în prima jumătate a anului 2017, în scădere anuală cu aproximativ 15%. Toate categoriile de trafic de voce au înregistrat scăderi: traficul către reţele publice fixe a scăzut cu 18% până la 0,9 miliarde de minute, traficul către reţele publice mobile s-a diminuat cu 5% până la valoarea de 0,4 miliarde de minute, iar traficul către reţele din afara României s-a redus cu 21%, până la 0,1 miliarde de minute. 

Media lunară a traficului originat de la o linie fixă a continuat să scadă, ajungând la o oră, mai puţin cu 7 minute faţă de valoarea medie din primul semestru al anului 2016, iar un apel a avut o durată medie de trei minute şi două secunde. 

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru prima jumătate a anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către Autoritate valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.