Raportul s-a realizat pe baza analizării fotografiilor din satelit, iar cercetătorii spun că indică o posibilă extindere a capacităților nucleare ale țării. Analizarea imaginilor din satelit a fost efectuată de Jeffrey Lewis și Decker Eveleth.

Anunţ îngrijorător despre China

Sateliții au descoperit lucrări de construire a 100 de silozuri care pot fi folosite pentru a ascunde rachete intercontinentale, potrivit The Guardian.

Cercetărorul Lewis nu are nicio îndoială: „China încearcă să-și extindă forțele nucleare în cazul unui atac american”.

China are un arsenal nuclear relativ modest: între 250 și 350 de focoase și o sută de ICBM-uri, comparativ cu miile pe care le dețin Statele Unite. Cele 119 noi poziții de lansare din deșertul Gansu i-ar oferi lui Xi Jinping mai multe atu-uri în conflictul cu Statele Unite, apreciază analiștii.

Experții de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare din Monterey consideră însă că ar putea fi și o acțiune strategică a Beijingului. Lucrările se întind pe o suprafață de o mie de kilometri pătrați, iar unele dintre silozuri ar putea fi „diversiuni”, adică găuri în pământul arid pentru a simula „prezența” rachetelor inexistente (sau inexistente în prezent).

Misiune grea pentru Pentagon

Acest lucru ar complica și mai mult misiunea Pentagonului, deschizând un nou front de incertitudine la Casa Albă cu privire la capacitatea militară reală a Chinei.

Încă din februarie, cercetătorul Hans Kristensen a emis ipoteza conform căreia China se pregătea să-și extindă arsenalul de silozuri de rachete. Cercetătorul se referea la prezența tunelurilor subterane, construite, probabil, pentru a ascunde operațiunile de încărcare sau de lansare.