Raluca Turcan a explicat că peste 9000 de persoane vulnerabile au fost contactate de către inspectorii sociali, în timp ce alte peste 9000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliați de către echipele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

„Peste 9 000 de persoane vulnerabile au fost contactate de inspectorii sociali și alți peste 9 000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliați de către echipele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, în prima săptămână a campaniei naționale de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și de identificare a măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare. Echipele s-au deplasat în peste 300 de comune din toate județele țării”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Raluca Turcan vine cu vești bune pentru peste 9000 de persoane

„Am realizat astăzi, împreună cu Maria Mareș, președinte ANOFM, Lăcrămioara Corcheș, director general al ANPIS dar și cu reprezentanții AJOFM-urilor și AJPIS-urilor din toată țara, o primă analiză a modului în care se desfășoară campania în teren.

Atât modul de lucru al echipelor de evaluare, cât și rezultatele primei săptămâni confirmă justețea demersului nostru ca punct de plecare pentru un nou tip de intervenție a statului în sprijinul celor vulnerabili.

Este important de subliniat faptul că au fost identificate cazuri de persoane vulnerabile care nu se aflau în evidența agențiilor, iar cele 855 de vizite la domiciliu făcute de inspectorii sociali au permis identificarea acelor cazuri sociale unde este nevoie de intervenții integrate, și chiar de acordare de ajutoare de urgență. De asemenea, din datele culese până acum, în jur de 40% dintre beneficiarii de VMG au peste 8 clase, ceea ce înseamnă că, în măsura în care sunt apți de muncă, pot avea acces la programe de calificare și la un loc de muncă”, a explicat ministrul Muncii.

Cel mai eficient răspuns posibil

„Concret:

  • Au fost identificate aproape 180 de familii cu copii cu risc de abandon școlar, dar și aproape 140 de persoane peste 65 de ani care se află în situații dificile și au nevoie de sprijin;
  • Peste 200 de persoane vulnerabile nu au locuințe;
  • 4 600 de beneficiari de venit minim garantat apți de muncă au fost îndrumați către locuri de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, dintre care 1 130 de persoane au primit dispoziții de repartizare, ceea ce înseamnă că au posibilitatea ocupării unui loc de muncă;
  • Alte 2 900 persoane au fost îndrumate către programe de tip „a doua șansă” pentru a-și completa școlarizarea, iar 2 600 au primit recomandare pentru a urma alte tipuri de cursuri, potrivit pregătirii lor școlare.

Dincolo de intervenția rapidă pe care echipele o pot furniza în cazurile urgente, cât și în sprijinul celor care pot fi încadrați pe piața muncii, informațiile obținute vor permite reconstrucția sistemului de acordare a ajutorului social în sine.

La finalul campaniei, vom avea o cartografiere a nevoilor de sprijin existente în societate și vom putea veni cu cel mai eficient răspuns posibil, prin politici publice coerente, prin servicii sociale integrate și prin folosirea fondurilor europene pentru finanțarea programelor sociale și a investițiilor în infrastructură.

Urmărim zilnic progresul acestei campanii, o premieră din mai multe puncte de vedere: al obiectivelor, modului de lucru, tipului de intervenție, raportării și amplorii acțiunilor derulate. Le mulțumesc tuturor colegilor implicați în această campanie și îi felicit pentru modul prompt și eficient în care reușesc să abordeze chiar și cele mai dificile situații”, a conchis aceasta.