Vicepremierul Raluca Turcan a dat asigurări că elevii din mediile defavorizate nu vor fi lăsați în urmă. Aceasta a scris într-o postare pe Facebook că Guvernul va demara procedurile de achiziție pentru tablete și servicii de internet pentru 250.000 de elevi care nu au acces la aceste resurse educaționale.

„În perioada următoare, Guvernul va începe procedurile de achiziție de tablete și servicii de internet pentru 250.000 de elevi care nu au acces la un dispozitiv pentru a învăța de acasă.

Astfel, ne vom asigura că elevii din mediile defavorizate nu sunt lăsați în urmă. În lipsa tabletelor sau a accesului la internet, exista riscul creșterii decalajului dintre copiii din medii defavorizate și ceilalți elevi. Furnizându-le tehnologia necesară, le asigurăm acces la mijloacele online de învățare și posibilitatea de a consulta resurse educaționale online.

Mulțumirile mele sincere merg înspre autoritățile locale, firmele private și ONG-urile care s-au implicat, au cumpărat deja tablete și au ajutat copiii defavorizați din anumite județe. Este o inițiativă lăudabilă, care arată că solidaritatea românilor este puternică.

Îndemn profesorii și părinții acestor copii să îi susțină în procesul de învățare, să le fie alături și să îi încurajeze să își continue parcursul educațional și prin învățarea în mediul online”, a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Educației a venit cu lămuriri despre aceste achiziții

Potrivit Ministerului Eeducaţiei, 150 de milioane de lei vor vi utilizate pentru achiziţia de dispozitive electronice conectate la internet, necesare dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Obiectivul Ministerului Educaţiei este să asigure accesul la activităţile didactice la distanţă elevilor din medii defavorizate, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ preuniversitar.

”Am solicitat inspectoratelor şcolare să centralizeze situaţia elevilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online, în contextul pandemiei COVID-19. În acest moment, în România, numărul estimat de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000. Odată cu achiziţionarea acestora, va fi facilitată învăţarea la distanţă şi pentru copiii din mediile defavorizate”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Criteriile de repartizare vor fi stabilite prin ordin de ministru, în baza propunerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de joi, că bani din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi alocaţi pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii care nu au acces la tehnologie pentru a face cursuri online.

Potrivit estimărilor autorităţilor, aproximativ 250.000 de elevi nu au posibilitatea de a participa la cursurile online.