Raluca Turcan anunță reforma sistemului de pensii cu banii din PNRR. Reforma a fost deja demarată, cu ambele ei compenente, dă asigurări ministrul Muncii.

Este vorba atât de compenenta tehnică, dar și de cea legislativă, iat prima dintre ele va fi cea către care vor fi direcționate fondurile europene.

Raluca Turcan anunță reforma sistemului de pensii cu banii din PNRR.

”În Argeș, suma plătită ca asistență juridică pentru procesele deschise în instanță de pensionari este cea mai mare din țară, pentru un sigur județ.

În 2020, Casa Județeană de Pensii Argeș a plătit 2,26 milioane lei, din cele 10 milioane lei achitate în toată țara, iar în 2021, 1 milion de lei din cele 3,2 milioane lei la nivel național.

Acesta este cel mai potrivit exemplu pentru a fundamenta decizia pe care am luat-o de a introduce, prin ordin de ministru, noi elemente în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, pentru reglementarea anumitor aspecte care țin de datele din aceste dosare.

Pe de altă parte, exemplul de la Argeș arată că reforma pensiilor este mai mult decât necesară, pentru că ea aduce atât echitate pentru pensionari, prin luarea în calcul a unor elemente suplimentare de contributivitate, cât și predictibilitate într-un sistem în care creșterile de pensii au depins, ani în șir, de interesele politice.

”O alocare de 100 de milioane euro”

Este o reformă pe care deja am demarat-o, cu ambele ei componente: cea tehnică, adică procesul de evaluare a dosarelor, la nivel național fiind deja evaluate în acest moment aproximativ 290 000 de dosare și legislativă, prin proiectul de lege a pensiilor aflat în lucru la minister.

Împreună cu alte tipuri de măsuri care vizează dezvoltarea economică și creșterea gradului de ocupare, reforma pensiilor va contribui, de asemenea, la crearea unui sistem sustenabil și la echilibrarea bugetului de pensii.

Vom finanța reforma sistemului de pensii prin PNRR, cu o alocare de 100 de milioane euro.

Acești bani vor merge, concret, către susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată și către digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale.”, a scris joi Turcan pe Facebook.