Prezentă joi seară în studioul unei emisiuni de televiziune, Raluca Turcan a vorbit deschis despre planurile guvernului PNL, după ce își va prelua în mod oficial atribuțiile.

Liderul liberal declarat că primele măsuri pe care trebuie să le ia viitorul executiv sunt rectificarea bugetară, întrucât nu sunt fonduri pentru plata unor indemnizaţii, precum și legea bugetului de stat pentru anul viitor, dar și nominalizarea unui comisar european, după eșecul înregistrat de Viorica Dăncilă cu nominalizările Rovanei Plumb și a lui Dan Nica.

În ceea ce privește politica pe care PNL o va adopta față de pensii, Turcan a spus că ”tot ceea ce înseamnă majorare de pensii nu este afectată” de programul liberalilor, dar viitorul guvern doreşte ”sustenabilitate pe termen lung” atunci când se fac majorările de venituri.

Legea pensiilor se respectă şi susţinem majorarea pensiilor exact cum prevede legea actuală, în raport cu rata inflaţiei şi cu salariul mediu”, a explicat Turcan.

Nu la fel de categorică a fost însă în privința creșterii salariului minim:

”Un salariu minim nu se creşte din pix, într-un birou de ministru. Sunt nişte indicatorii care cu toţii trebuie să contribuie, astfel încât mediul privat să nu se blocheze. Mai mult, poţi să ajungi la inflaţie, adică ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. (…) Ceea ce s-a dat cu o mână s-a luat cu două, exact aşa se poate întâmpla dacă salariul minim nu are o ancorare în economia reală”, a mai spus vicepremierul desemnat.

În plus, Turcan a subliniat că şi programul de majorări salariale va fi respectat, însă sunt categorii de bugetari ”care trebuie să se teamă”. Liderul PNL a precizat că este vorba despre cei care sunt angajaţi pe criterii politice, a căror singură calitate este ”apartenenţa la un clan clientelar”.