Raluca Turcan vine cu vești bune pentru români. Ministrul Muncii a anunțat că în urma procesului de recalculare a pensiilor, pensiile mai mici vor crește.

Ea a mai sublniat faptul că principiul care va aplicat îi va favoriza pe cei care au beneficiat de factori de contributivitate. Totodată, Raluca Turcan a mai adăugat că acesta va fi și modul în care inechitățile din sistem leagate de valoarea pensiilor vor fi reduse.

“Evident că vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi îl aplicăm va conduce ca ulterior procesului de recalculare să crească mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru că oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.

În urma formulei pe care o vom aplica tot ei vor fi mai avantajați și în felul acesta vom încerca să reducem din inechități, adică din diferența dintre cea mai mare și cea mai mică pensie”, a spus Raluca Turcan, la Antena3.

Pensiile mici vor crește mai mult decât cele mari

Ministrul a fost întrebat ce se va întâmpla cu acele pensii care vor scădea în urma analizei. În acest context, Raluca Turcan susține că aceste pensii vor rămâne plafonate până la momentul în care le vor ajunge din urmă pe celalalte.

Potrivit ministrului, principiul trebuie aplicat peste tot și de fiecare dată când se fac recalculări. Raluca Turcan a mai adăugat că pensiile mici vor crește mai mult decât pensiile mari și speră ca anul 2023 să înceapă cu o lege a pensiilor modificată complet.

“Pensiile cărora le-ar rezulta un nivel mai mic vor rămâne plafonate până când celelalte le ajung din urmă. Acesta este un principiu care s-a aplicat peste tot și de fiecare dată când s-au mai făcut recalculări pe un număr de dosare limitate.

Pensiile mici vor crește mult mai mult decât pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament.

Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată”, a mai spus Raluca Turcan.