‘În cazul economiilor pieţelor emergente sunt vizibile semne ale unei încetiniri a dinamicii creşterii economice în multe locuri – raportat la nivelurile iniţiale ridicate. Noi continuăm să interpretăm acest fenomen drept o etapă temporară în cadrul unui proces intact de creştere pe o perioadă mult mai lungă – cel puţin până când Statele Unite şi zona euro nu intră în recesiune. Chiar şi în acest caz, cea mai mare parte a pieţelor emergente s-ar afla într-o situaţie foarte bună, ţinând cont de creşterea puternică a resurselor financiare proprii şi de creşterea remarcabilă a pieţelor interne’, se arată într-o analiză a Raiffeisen Capital Management.

În cadrul pieţelor emergente, cursul acţiunilor s-a depreciat semnificativ în iulie. O serie de burse sud-asiatice şi Rusia s-au manifestat împotriva acestei tendinte, cunoscând aprecieri semnificative. Cel mai mare perdant dintre ţările emergente a fost Brazilia, cu o depreciere de peste 6 %.

‘Mişcarea depreciativă s-a accelerat spre sfârşitul lunii. A traversat planeta la începutul lunii august, traducându-se printr-o cădere libera a cursurilor atât pe pieţele ţărilor dezvoltate cât şi pe cele ale pieţelor emergente. Au contribuit factorii interni (semne persistente ale unei încetiniri a creşterii economice), dar mai ales influenţele exterioare. Datele privind situaţia economică din Statele Unite au provocat o surpriză extrem de negativă, semnalizând o deteriorare economică mult mai semnificativă decât era de aşteptat’, se mai spune în raport.
SURSA: Agerpres