Metoda a fost creată pentru a veni în sprijinul clienţilor după momentul creşterii cursului CHF (ianuarie 2015). Circa 1.500 de clienţi au beneficiat până acum de ofertele băncii de conversie cu şi fără discount.

"În configurarea parametrilor acestei metode am plecat de la ideea să oferim o reducere de minim 20% pentru clienţii cu credite în CHF care au dificultăţi în rambursarea creditului. În momentul în care, dintr-un motiv sau altul, gradul de îndatorare al familiei depăşeşte pragul de 65%, ştim că este dificil pentru clienţi să plătească şi de aceea venim cu o ofertă în favoarea lor cu reducere imediată de sold. De asemenea, oferim o reducere de dobândă pentru restul perioadei contractuale, practic cea mai bună dobândă la lei din oferta băncii, indiferent dacă este credit imobiliar sau de nevoi personale garantat cu ipotecă”, explică Mihai Răuţă, director executiv Consumer Risc.

Criteriile de acordare a acestei metode de conversie:

– credite în CHF cu garanţie imobiliară;

– gradul de îndatorare al familiei (debitor/codebitor) depăşeşte 65%;

Documentele necesare (care vor fi obţinute şi semnate în agenţiile băncii): cerere de conversie, acordul de verificare la Biroul de Credite şi ANAF.

Etapele metodei:

– reducere imediată  a soldului cu 10%;

– conversie în lei a împrumutului, la cursul BNR din ziua conversiei; 

– reducere de dobândă pe restul perioadei contractuale (la nivelul celei mai bune dobânzi în lei oferite de bancă, ROBOR la 3 luni + 3% 

– reducere cu încă 10% a soldului, pe baza comportamentului bun de plată, 5% după primul an şi încă 5% după al doilea an;

Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor în CHF pe care le pune la dispoziţia clienţilor săi încă din 2009. Portofoliul de credite în CHF al băncii este aproximativ 380 de milioane de euro, numărul de credite fiind în prezent de aproximativ 7700. Dintre acestea, peste 52% au fost restructurate până acum.