Președintele Societăţii Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a vorbit despre unul dintre subiectele fierbinţi care a generat nenumărate dispute şi comentarii în spaţiul public: măsurarea temperaturii la intrarea în magazine. Profesorul spune că s-a greşit când s-a folosit termenul de termoscanare pentru această măsură, care oricum nu a fost explicată suficient pe înţelesul tuturor românilor.

„Trebuie să fim calmi, deschişi. Nu trebuie să impunem. Trebuie să explicăm şi să informăm. Dacă doar enunţi nişte lucruri şi nu le explici pe înţelesul tututor, trebuie să exersăm acest lucru. A fost o greşeală de la început utilizarea acestui termen de termoscanare. Termoscanner este un aparat de mari dimensiuni folosit în aeroporturi pentru măsurarea temperaturii”, a declarat medicul pentru România TV.

Rafila: „Ne scanează de sus şi până joi şi ne fură toate informaţiile. Sunt unii oameni care cred” aceste lucruri

Alexandru Rafila crede că reticenţa oamenilor când vine vorba despre măsurarea temperaturii la intrarea în unele spaţii publice a venit tocmai din această folosire greşită a termenului de termoscanare.

„De ce trebuie noi să inventăm diverse cuvinte? Termenul acestea de scanare implică nişte gânduri complexe. Ne scanează de sus şi până joi şi ne fură toate informaţiile. Sunt unii oameni care cred unele lucruri”, a mai spus profesorul Rafila.

El a subliniat din nou că acele aparate sunt doar nişte termometre digitale, iar persoanele care iau temperatura oamenilor au fost instruite în acest sens.

„Măsurarea temperaturii nu le pune în pericol sănătatea şi intimitatea”, a mai declarat profesorul Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin