„Stăm pe un soi de platou cam de câteva săptămâni, avem 300- 350 de cazuri care se înregistrează zilnic, în medie. Cred că putem să spunem când a fost atins vârful în România când o sa vedem o descreștere constantă, măcar de câteva zile, a numărului de cazuri încât să ajungem la concluzia că am trecut vârful primului val epidemic, pentru că e probabil ca în cursul toamnei sau iarna să mai asistăm la un număr important de îmbolnăviri”, a transmis dr. Alexandru Rafila la Gândul Live.

Posibilitatea apariției unui nou val de îmbolnăviri

„Dacă o să încercăm cât de cât să respectăm această distanțare socială fizică, să respectăm regulile de igienă, să purtăm măști în spații închise, atunci nu cred că va fi o explozie, dar ceea ce cred e că vor apărea focare în perioada următoare. Adică lucrurile la nivel național vor părea că sunt sub control, dar pot apărea focare, iar identificarea lor rapidă și izolarea și stingerea acestor focare cred că o să fie prioritatea de sănătate publică în perioada următoare.

Acele teorii că după 70 de zile virusul dispare nu prea stau în picioare, sunt multe țări în care infecția evoluează de mai mult de 70 de zile deja și virusul nu a dispărut, ba dimpotrivă, dacă renunți la măsurile de prevenire, reapare un număr mai mare de cazuri”, a transmis Alexandru Rafila.