„Am plecat de undeva de la 12 cazuri la o sută de mii de locuitori în iunie și am ajuns acum la peste 100-130 de cazuri la o sută de mii de locuitori, deci o creștere de zece ori în 3-4 luni.

Faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, în România, din această vară, creşterea a fost permanentă.

A fost o creștere permanentă, cu intervale de staționare tot mai scurte. În momentul de față, avem o creștere rapidă care va continua în perioada următoare, cel puțin două săptămâni, pentru că nu au fost luate măsuri care să schimbe acest trend”, a declarat Alexandru Rafila la Europa FM.

Una dintre principalele cauze de răspândire a coronavirusului

Reprezentantul româniei la OMS susține că una dintre principalele cauze de răspândire a infamului COVID-19 este transportul în comun. Alexandru Rafila a subliniat că acest lucru se aplică mai ales în București. De asemenea, referitor la transportul între oraşe, Alexandru Rafila recomandă călătoria cu trenul faţă de microbuz.

Distribuirea vaccinului anti-COVID va fi problematică

„Dar mai avem cale lungă. 10% din populația globului este puțin. Ca să putem opri transmiterea avem nevoie de cel puțin 70 – 75 la sută din populație care să fi trecut prin boală și atunci soluția pe care toată lumea o așteaptă este apariția unui vaccin care să înlocuiască boala, ca să spun așa.

Este legată de accesul echitabil la vaccin. Dar, dincolo de acces, distribuția și organizarea vaccinării pentru un număr așa de mare de persoane într-un timp scurt este o mare provocare chiar pentru țări dezvoltate, cum ar fi SUA, care își pun problema implicării chiar și a Armatei în rezolvarea acestei probleme”, a transmis Alexandru Rafila la Digi24.

De asemenea, reprezentantul României la OMS a subliniat că există riscul ca vaccinul să nu poată fi administrat deoarece  „vaccinările acestea noi necesită condiții speciale de transport și de conservare la temperatură extrem de scăzută, iar acest lucru implică și organizarea unor centre de vaccinare, implică o foarte bună planificare a resurse umane și a celor care urmează să fie vaccinați, mai ales că e aproape sigur că nu se va administra o singură doză de vaccin, ci cel puțin două la un anumit interval de timp”, în așa fel încât imunitatea să fie de calitate.

„Opinia mea este că acest lucru nu ar trebui să fie generalizat în acest moment pentru că ar bloca nejustificat activitățile și trebuie să vedem exact care este principala sursă a acestei transmiteri comunitare, pentru că doar să iei niște măsuri fără să ai cât de cât o certitudine că acele acele activități sunt generatoare de cazuri nu știu dacă este cea mai bună idee. Mă aștept ca în perioada următoare de iarnă să fie o creștere a numărului de cazuri. Mesajul meu pentru oameni e să fie precauți și să fie atenți”, a adăugat Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM/George Călin