În acest scop, Guvernul poartă negocieri cu Banca Mondială. Potrivit informațiilor oferite de ministru, două treimi dintre spitalele românești folosesc servicii de catering, acesta fiind și locurile unde apar și cele mai multe probleme și reclamații.

„Avem discuții avansate cu cei de la Banca Mondială ca să facem un program de investiții pentru îmbunătățirea calității hranei în spitalele românești și a siguranței hranei. Va fi un apel de proiecte necompetitiv pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat că, în urma unei evaluări care a vizat peste 250 de spitale, s-a descoperit că două treimi aveau servicii de catering și că doar o treime aveau propriile bucătării.

Investiții de 450 de milioane de euro pentru îmbunătățirea hranei din spitale

„De cele mai multe ori reclamațiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori e destul de puțin atrăgătoare, poate și din punct de vedere al conținutului, pentru că discutăm de cheltuielile de transport, de ambalajele de unică folosință și, nu în ultimul rând, de profitul unei astfel de companii. Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii, în general numărul mediu de angajați era de 15, sigur că lucrurile sunt diferite în funcție de mărimea spitalului”, a spus Rafila.

„Programul Hrană bună și sigură pentru pacienți e un nou program pe care îl lansăm, de data aceasta în parteneriat cu Banca Mondială, știți bine că există această discuție în spațiul public în legătură cu mâncarea pe care o primesc pacienții”, a completat ministrul.

Potrivit lui Rafila, programul vizează reabilitatea blocurilor alimentare, acolo unde există, și dotarea lor bucătării.

„Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar înseamnă un buget estimativ de circa 450 de milioane de euro”, a mai spus ministrul Sănătății.

Prim-ministrul dorește și restructurarea Casei Naționale de Sănătate

„Domnule ministru, profit de ocazie să vă solicit să începem să facem schimbări profunde și la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Cred că este nevoie de o structură nouă și mai ales de un nou mod de lucru, bazat în primul rând pe eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor”, a transmis Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de Guvern.