Potrivit ministrului, specialiștii ministerului lucrează la diferite variante de restructurarea a instituției, luându-se ca model și exemplul Israelului. Declarațiile au fost realizate vineri, în timpul unei conferințe de presă.

„Eu nu am auzit niciun moment despre desființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. (…) Trebuie să vorbim despre decontarea serviciilor și opinia mea este că întotdeauna concurența este binevenită. În Israel sunt patru case de asigurări de sănătate. (…) Poate duce la îmbunătățirea serviciilor. (…) vorbim despre chestiuni de principiu. (…) Noi avem pregătite diverse variante. Este o decizie care necesită multe acte normative. (…) Este un drum, nu este o decizie”, a precizat Alexandru Rafila.

Solicitarea referitoare la restructurarea sistemului medical a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu cerea schimbări profunde la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate

„Domnule ministru, profit de ocazie să vă solicit să începem să facem schimbări profunde și la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Cred că este nevoie de o structură nouă și mai ales de un nou mod de lucru, bazat în primul rând pe eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor”, a transmis Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de Guvern.

Ciolacu dorește și implementarea prin CNAS a unei noi proceduri prin care să fie posibilă eliberarea cardului de sănătate la nașterea copilului, odata cu stabilirea CNP-ului, nu la 18 ani.

La începutul lunii iulie, prim-ministrul se arăta surprins de situația concediilor medicale din România: „Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”.

Guvernul a aprobat înființarea Registrul Național de Cancer

Acesta va permite o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a oferit mai multe informații: „A fost aprobată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, care va duce, în scurt timp, la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului acestei boli şi fundamentarea politicilor de sănătate publică”.