Pandemia de COVID-19 şi modul în care Executivul a gestionat această situaţia a fost deseori motiv de ceartă între guvernanţi şi PSD. Deputatul social-democrat Alexandru Rafila spune însă că acum PSD sprijină campania de vaccinare ce are loc în România.

Totuşi, el subliniază că există o serie de probleme, ce trebuie remediate cât mai curând posibil, pentru a putea fi atins acest important obiectiv naţional.

Rafila: PSD sprijină campania de vaccinare, ne dorim ca ea să se desfăşoare cât mai bine

Social-democraţii sprijină campania de vaccinare anti-COVID, dar sunt câteva elemente care îngrijorează, a declarat luni Alexandru Rafila. El a enumerat, printre altele, modul de realizare şi de funcţionare a platformei informatice.

Au trecut trei săptămâni de la debutul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în ţara noastră. Din păcate, România se află într-o perioadă “de tatonare”, care “nu este în măsură să creeze suficientă credibilitate şi încredere cetăţenilor”, spune Rafila.

“Sunt câteva elemente care ne îngrijorează”

“De la bun început vreau să declar – PSD sprijină campania de vaccinare, ne dorim ca ea să se desfăşoare cât mai bine şi să ducă într-un timp cât mai scurt la imunizarea unei proporţii suficiente din cetăţenii României, care să asigure, în primul rând, reluarea activităţilor sociale, activităţilor economice, iar lucrul acesta nu se poate realiza decât printr-o foarte bună organizare.

Sunt câteva elemente care ne îngrijorează şi care trebuie totuşi menţionate, pentru că rezolvarea lor ar putea să ducă la atingerea acestui obiectiv naţional. În primul rând, este vorba despre modul de realizare şi de funcţionare a platformei informatice, care aţi văzut că a avut numeroase sincope, chiar în cursul zilei de astăzi”, a declarat Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PSD, potrivit Agerpres.

Întârzieri la vaccinare din cauza platformei informatice

Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), vorbeşte şi despre numărul prea mare de persoane incluse în etapa a doua. Din cauza acestora, persoanele cele mai expuse sunt împiedicate să ajungă la vaccinare cât mai repede.

“Astăzi existau situaţii în ţară când vaccinarea întârzia datorită nefuncţionării acestei platforme informatice.

Pe de altă parte, includerea în etapa a doua, fără niciun fel de ierarhizare, de prioritizare, a unui număr extrem de mare de persoane, sunt estimări pe care le-au prezentat autorităţile, unii au zis cinci milioane, alţii şase milioane de persoane, nu face altceva decât să împiedice accesul la vaccinare al persoanelor cele mai expuse, persoanele cu boli cronice, persoane vârstnice, din categorii defavorizate, din mediul rural, care au un acces extrem de limitat la înscrierea pe aceste liste de vaccinare”, a mai spus deputatul PSD.

Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandru Prepeliță