Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a făcut apel la oameni să nu meargă cu mult timp înainte de ora programată la centre pentru a nu exista aglomeraţie. Acesta le-a recomandat celor care se vaccinează să se prezinte la centrele de vaccinare cât mai aproape de ora programării. Totul, pentru a preveni aglomeraţia și a respecta măsurile de distanțare.

Declarația lui Valeriu Gheorghiță

Gheorghiță a precizat că fiecare persoană are alocate 15 minute. În acest timp în care se efectuează triajul și vaccinarea propriu-zisă. Apoi, persoana vaccinată va mai petrece câteva minute în sala de așteptare pentru monitorizare. „Noi nu încurajăm venirea la centrul de vaccinare mult mai devreme decât este făcută programarea, având în vedere că suntem în pandemie și atunci trebuie respectate măsurile de distanțare fizică, trebuie să reducem la minimum posibil riscul de expunere la infecția cu SARS-COV-2. Cred că un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programați este rezonabil și este bine să respectăm totuși acest interval”, a declarat medicul.

În momentul programării pe platforma RoVaccinare, persoana care se programează primeşte atât data programării iniţiale, cât şi data rapelului. În situaţia în care cineva nu primeşte și data pentru rapel, Valeriu Gheorghiță spune că alocarea pentru rapel va fi primită „automat” de la nivelul centrului de vaccinare. „Persoana în cauză nu trebuie să aibă grija alocării zilei pentru efectuarea rapelului pentru că se face automat din paltforma informatică și va fi notificată cu cel puțin 24 de ore anterior, fie prin e-mail sau sms, care îi reamintește să se prezinte pentru rapel”, a dat asigurări coordonatorul campaniei de vaccinare.

Explicația medicului cu privire la media zilnică de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că România are o medie zilnică de vaccinare mai mică decât alte ţări din Uniunea Europeană – 13.000 de doze, în medie, zilnic, faţă de peste 60.000 în ţări precum Italia sau Spania, deoarece țara noastră a păstrat în stoc dozele necesare rapelului celor care s-au vaccinat deja. Totodată, el a mai precizat “ţări precum Danemarca, de pildă, care au folosit toate dozele, au o reală problemă” în condiţiile în care producătorul Pfizer a anunţat reducerea temporară a capacităţii de producţie a vaccinului.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin