Numire importantă în Guvern. Fostul șef ANAF, Sebastian Bodu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Kelemen Hunor. Decizie a fost luată de premierul Florin Cîţu și anunțată luni seară.
Decizia din Guvern a fost publicată deja în Monitorul Oficial
Mai mult, decizia a fost publicată deja, luni, în Monitorul Oficial. Fostul șef ANAF a fost consilier și în Guvernul lui Ludovic Orban. În februarie anul trecut, Sebastian Bodu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban. În textul deciziei se preciza că Bodu va avea atribuţii în domeniul financiar-fiscal. Sebastian Bodu a fost şef al ANAF în perioada 2005-2007.
Cine este Sebastian Bodu
Sebastian Valentin Bodu este un jurist și om politic român, care a îndeplinit funcția de Președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice în perioada 2005-2007, într-un guvern condus de Tăriceanu.
Din anul 1996 este cadru didactic universitar, actualmente fiind titular de curs la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București, unde predă Dreptul Afacerilor. În perioada 2004–2005, lucrează ca Director al Direcției Juridice & Compleanță a grupului ING România. Domeniile sale de specializare sunt: drept societar, drept comercial, drept bancar, piețe de capital, privatizare, drept civil, drept financiar, dreptul concurenței comerciale.
Sebastian Bodu devine membru al Partidului Democrat în anul 2002. Ca membru al Consiliului Național de Strategie, a participat la redactarea programului de guvernare al Alianței Dreptate și Adevăr (DA). În februarie 2005, Sebastian Bodu devine președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.
Ce s-a întâmplat cât Bodu a fost șef ANAF
În perioada conducerii ANAF de către Bodu, veniturile colectate la buget au crescut cu 7% în anul 2005 și cu 17% în 2006 în termeni reali, cea mai mare creștere prin lărgirea bazei de impozitare. Sebastian Bodu a luat o serie de măsuri care l-au impus în cadrul opiniei publice ca o personalitate incisivă și dinamică.
Printre măsurile luate în acea perioadă se numără declanșarea unei anchete fiscale de amploare cu privire la transferurile unor fotbaliști la cluburi din strainătate. Anchete care au stat la baza condamnării definitive la închisoare cu executare a unor oameni din fotbal. Sau instituirea unui sechestru asigurator pe averea lui George Becali, ca urmare a refuzului acestuia de a plăti datoriile istorice ale clubului de fotbal Steaua București. Acțiunea a fost respinsă de justiție. La inceputul anului 2006 Bodu a propus un proiect de lege privind impozitarea averilor ilicite.
Sebastian Bodu a fost eliberat din funcția de președinte cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu în data de 19 ianuarie 2007. După eliberarea sa din funcție de președinte al ANAF, Bodu a lucrat ca avocat. A fost partener la cabinetul de avocatură „Dănescu, Dănescu & Asociații” SCPA din București.
La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 a fost ales ca deputat al României în Parlamentul European pe lista Partidului Democrat, mandat reînnoit in 2009. În 2014 părăsește scena politică, pe fondul unor disensiuni cu conducerea Partidului Democrat Liberal. Din 2015 revine în avocatură, ca membru al Baroului București. De asemenea, continuă să predea Drept comercial, fiind cadru didactic universitar din 1996.